От х:

Днес в x:

755 починали от рак през 2012-а, болните с 2% повече всяка година

Онколозите д-р Петя Костадинова, д-р Любомир Василев и д-р Галина Димитрова

755 души са починали от рак през 2012 година в Хасковска област. Черната статистика бе съобщена от онколози на пресконференция в РЗИ по повод днешния Световен ден за борба с рака. Тази година мотото е „Да развенчаем митовете“.

През същата година заболелите пък са 1327 души, повечето от които са мъже – 748, а жените са 579. През 2002 г. е имало 1101 нови случая с рак, през 1993 г. са 836. За миналата година все още няма данни, тъй като се обработват в Националния раков регистър, обясни д-р Петя Костадинова. Видно от статистика заболеваемостта от рак се повишава – с около 2% на година, допълни тя. По нейни данни от всички нови случаи през м. г. е имало и 3 деца. Костадинова не можа да посочи кое е било най-малкото сред тях, но поясни, че през годините са открити пеленачета с тумори.

Злокачествените заболявания на белия дроб, стомаха, черния дроб, дебелото черво и на гърдата причиняват най-много смъртни случаи. Междувременно стана ясно, че средно на година има и по един мъж с бучка в гърдата. През 2013-а е отрито такова заболяване и при лекар, каза д-р Любомирмир Василев – началник на хирургичното отделение на тукашната онкологична болница. Той уточни, че заболяването при мъжете протича по-тежко, отколкото при жените. През 2012 г. на 118 жени е открит рак на гърдата. Д-р Василев каза още, че няма данни имплантите в бюста на жените да оказват влияние върху развитието на рак. Същото се отнасяло и при използването на анаболи. Това обаче не означава, че трябва да се прекалява с тези препарати, допълни онкологът.

Няма лекарства за пълно излекуване от рак, тъй като не могат да се открият причинителите. Редица са факторите, които влияят за появата и развитието на туморните заболявания. Условно те могат да се разделят на 4 групи: поведенчески рискови фактори – затлъстяване, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, нездравословно хранене и други, рискови фактори на околната среда, биологични рискови фактори – пол, раса, възраст, тен на кожата други. Има и наследствени, които се отнасят до специфични мутирали гени, наследени от родителите.

Над 30% от раковите заболявания могат да се предотвратят, ако се води здравословен начин на живот или чрез имунизация срещу инфекциите, причиняващи рак, казаха специалистите.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини