От х:

Днес в x:

Добрев към властта: Купете „Неохим“ вместо “Химко“

От април България може да стане като дискотека заради липса на средства в сектора на енергетиката, прогнозира депутатът от ГЕРБ от Хасково Делян Добрев. Бившият министър на икономиката и енергетиката разкритикува правителството за политиката, която провежда в тази сфера. Според Добрев тегленият 1 млрд. лв. кредит и намаленият „само на хартия“ ток, са причините, които могат да доведат до колапс в сектора и напролет да се стигне до тотално невъзможност за справяне с евентуални авари.

„Това намаление на цената на тока ще го платим всички, и то с лихвите, защото, за да се случи, Българският енергиен холдинг изтегли 1млрд. лв. кредит, който финансира дефицита, но средствата за този кредит ще трябва да дойдат от сметките за ел. енергия.“, коментира Добрев. Той определи постъпката на управляващите като „екзотична“ и добави, че в България в момента се харчат още пари за подобни идеи - като готвената покупка на „Химко“ Враца. Той посочи, че ако държавата има нужда от торов завод, то по-добрият вариант е да купи „Неохим“ Димитровград.

„Неохим е публично дружество, няма задължения и неговата пазарна капитализация е под 100 млн.лв. Ако държавата иска да си купи торов завод, много по-евтино ще й излезе покупката на работещо дружество като Неохим, което прави по 10 -15 млн. лв. печалба на година, вместо да даде 50 млн. за дружество със 100 млн. задължения, фалирало и нарязано за скрап още преди 12 години, което не може да започне да работи“, коментира Добрев и добави: “Чува се, че тези 50 млн. лв.се превеждат, за да бъдат прехвърлени на Христо Ковачки със закупуването на ТЕЦ-а и жп линията, които той притежава. Но това по никакъв начин няма да доведе до старта на това предприятие“.

Депутатът беше в Хасково за дарението на 300 книги, събрани по инициатива на областната младежка секция на ГЕРБ.

Повечето от книгите са художествена литература, има и учебници, дори и Наказателния кодекс. Те бяха предадени на председателя на Съюза на читалищата в хасковска община Александър Милушев.

Книгите ще бъдат разпределени във фондовете на 12 читалища по селата.

Самият Добрев направи лично дарение – книгата „Знакът на българина“ от Димитър Недков.

М. Манолова

 

 

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини