От х:

Днес в x:

Децата с ТЕЛК - на милостта на лекари и държава

Децата все още чакат добрата воля на лекари и държава


Промяна в закона или добра воля от страна на лекари може да спаси 225 дечица от Хасковско, останали без ТЕЛК след закриването на специализираната комисия в Стара Загора заради корупция. Повече от 6 месеца стотици деца с белодробни увреждания не могат да бъдат освидетелствани и да получават безплатни лекарства. Семействата им пък губят по около 350 лв. социални помощи месечно. Никой не знае /или поне не казва/ кога децата ще могат да минат през комисия или защо не се пренасочат към други области.

Единствената друга достъпна ТЕЛК, е в Пловдив, но лекарите там са претоварени от работа, отговаря директорът на РЗИ Хасково д-р Соня Димитрова. Тя е запознала министерството с кризисната ситуация, но оттам й предложили друг вариант - да се назначат специалисти към съществуващата вече хасковска детска ТЕЛК. Тя гледа всички общи заболявания, но не и белодробните.

Оказва се, че намирането на пулмолог в Хасково е мисия невъзможна. Единственият детски специалист е д-р Мария Апостолова. Тя обаче категорично е отказала да бъде назначена в комисията. Причината е, че в такъв случай трябва да напусне работата си в хасковската МБАЛ и да престане да работи в кабинета си. На работещите в ТЕЛК им е изрично забранено да преглеждат в доболничната помощ и да работят с Касата. Заплатата на лекар в ТЕЛК е от порядъка на 600-700 лв, което е удобно само за пенсионирани лекари, като началника на детската ТЕЛК в Хасково д-р Пенка Вълкова. С подобни мотиви отказват и специалистите по белодробни заболявания за възрастни. От ръководството на хасковската МБАЛ също се опитали да намерят специалисти за ТЕЛК, но въпреки усилията им, така и не са осигурили съгласието на пулмолози.

Според д-р Соня Димитрова единственият вариант за скорошно разрешаване на проблема е закриването на специализираните ТЕЛК-ове. Законова промяна в такъв смисъл се очаква през февруари. Тогава белодробните случаи ще се гледат от обща ТЕЛК, а при специфично заболяване ще се вика специалист за консултация. Подобен е подходът при пациентите с туберкулоза. ТЕЛК имат договор с фтизиатъра от бившия Тубдиспансер д-р Марин Маринов, който веднъж седмично консултира експертната комисия. Според д-р Димитрова това спокойно може да се приложи още сега при децата. С направление малкият пациент би могъл да премине преглед при д-р Апостолова, а после със заключението да се яви на обща ТЕЛК. Оттам обаче не са съгласни, понеже считат, че едно мнение не е достатъчно, а повече пулмолози просто няма.
Пък и детската ТЕЛК в Хасково и без това е претъпкана. От 2011 година досега случаите на освидетелствани деца в Хасково са скочили почти двойно - от 275 на 459 души.

Г. Христов

Броят продължава да расте
През хасковския ТЕЛК годишно преминават по над 450 деца
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини