От х:

Днес в x:

Новите вирусни щамове и усложненията от тях

Новият вирусен щам АH3N2 - "Масачузетс", е по-опасен от пандемичния свински грип, казва пред в. "Преса" националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.

По думите ѝ обаче друг щам - АH1N1 ще ни разболява повече тази година. 

"Това е добре, защото той е по-малко опасен и усложненията от него са по-малко, отколкото от "Масачузетс", казва проф. Кожухарова. 

Това, че свинският грип циркулира у нас от 2009 г., означава, че ще има по-малко заразени от обичайните между 350 хил. и половин милион души. 

Най-честите усложнения на АH1N1 са бактериалните пневмонии и в тежките случаи - остра дихателна недостатъчност. Най-уязвими са децата и бременните. "Масатчузетс" пък ще засегне повече възрастните хора, като най-тежко ще го изкарат хронично болните.

Заболяваемостта в цялата страна е нараснала със 100%. При още едно двойно увеличение и достигане на

стойности от 200-250 заболели на 10 хил. души, трябва да се обяви епидемия.

Още до края на седмицата това трябва да бъде направено за София-област, а на ръба на епидемията са София-град, Пазарджик, Ямбол, Стара Загора, Плевен, Видин, Смолян, Русе и Бургас, пише "Преса".

Много важно е, ако сте с грип, да не го подценявате и да не продължавате да ходите на работа в следващите 1-2 дни, в които все още имате малко сили, съветва главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. 

По думите му

болните трябва да си стоят у дома, в добре затоплени, но и хубаво проветрени стаи, да пият чай и топли течности. 

Ако пациентите са с някаква вирусна инфекция, те трябва да пият симптоматични средства - т.е. срещу висока температура и кашлица, да вземат капки за хрема, но не и антибиотици, защото те влияят само на бактериалните инфекции, а не на вирусните. 

Човек с вирусна инфекция или грип, който е в напреднала фаза, може да ви зарази от 4 метра разстояние - ако киха или кашля. При разговор пък дистанцията е около 1,5 м, предупреждава още д-р Кунчев. 

Източник: vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини