От х:

Днес в x:

Млади дами смениха дилърите на дрога

Мацки с миловидни лица и социални професии смениха кръвожадните дилъри на дрога, разказаха пред „Всеки ден" спецченгета. Все повече симпатични момичета стават търговки на кокаин, амфетамини и трева, за да си докарат някой лев допълнително. В столицата сред дилърите в пола има учителки, продавачки в мола, а сред студентките „новата професия" отдавна била на мода. По данни на ченгета около 25 са жените на всички нива в йерархията за продажба на дрога.Причината е, че се изкарват бързи и лесни пари, а жените минават много по-незабелязано от мъжете и не будят подозренията у полицаите. По примера на италианската мафия също така част от половинките на арестуваните по-едри дилъри са поели бизнеса с дрога, като получават ценни напътствия и съвети от мъжете си зад решетките.
„Цели семейства са заети в продажбата на трева и амфетамини. Имаше случай, в който баба продаваше дрогата на внуците си. Знаеше прекрасно какво правят момчетата й и държеше наркотици в нейния дом, защото те вече бяха осъждани и в случай че МВР щурмува, на нея ще й е първо провинение и дори да бъде задържана, ще я пуснат след 24 часа", споделят още полицаи, които борят наркоразпространението в столицата.По думите им от няколко години няма ясно изразено райониране на дилърите в столицата и всеки продава както и каквото може. „Единственото условие е да го правиш на територията на собствения ти квартал и да не навлизаш при комшиите", обясниха ситуацията от МВР. По думите им многобройните спецакции в последните години, арестите на знакови имена от наркобизнеса, както и разстрелите на друга част от тях са оставили улицата без покровители. В момента бил пълен хаос и това създавало проблеми на полицията.
„Има по-сериозни дилъри, които се зареждат директно от производителя, те печелят на едро, като разфасоват стоката на дилъри, които са под тях. Обикновено за един такъв човек работят максимум 4-5 дилъри", категорични са ченгетата. Най-оборотната стока, а и с най-голяма печалба, си остава марихуаната. Според изчисленията им един читав дилър на трева може да си докарва по 800-900 лева седмично, тъй като по-голяма част от клиентелата предпочитала да пазарува на едро, защото така получавала и отстъпка в цената. Освен че няма ясни лидери на пазара, липсват и суровите наказания в стил „бандата на Чуковете", които преди години чупеха капачки и режеха уши.„Ако конкуренцията те хване, че пласираш на нейна територия, вместо да те пребие и осакати, ти взима стоката и парите. Така със сигурност няма и да си помислиш да се върнеш", обясняват новите методи от полицията.
Има, разбира се, и изключения. Обикновено това са дилърите на люлинския наркобос Мирослав Пелтеков - Мирката, който контролира бизнеса от чужбина, най-вероятно Италия. Той е лидер на пазара с хероин и марихуана. Ако някой от дилърите му реши да продава за конкуренцията или пък спипат друг дилър на своя територия, бандата на Мишо Културиста го наказва. Но не с рязане на уши, а с намушкване в задника, а понякога дори с позорно изнасилване, което се заснема с камера.„Всяка наказателна бригада си има отличаващи се методи", категорични са ченгетата и допълват, че продължава тенденцията за вербуване на малолетни и непълнолетни лица за дрога. „Има деца, които са на по 12-13 години, и вече освен в школския двор имат изградена мрежа за продажба и с външни клиенти", обясняват от полицията.По думите им една от причината за нарастващия брой деца, които са дилъри, е фактът, че системата за наказания не е променяна от половин век. По сега действащите разпоредби хлапето отива на комисия към общината, която му определя наказание, което обикновено е беседа с полицай от Детска педагогическа стая и периодични срещи с психолог. „Съгласете се, че няма как това да спре децата да продават", заключават ченгетата.

Източник: http://www.vsekiden.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини