От х:

Днес в x:

Два водоема в община Кърджали са рискови

Две години след наводнението в с. Бисер 68 язовира крият риск за населението, алармират от екоминистерството. Това са малки водоеми, общинска собственост, които са в предаварийно състояние. Някои имат пропуквания на стените, други нямат преливници или са обрасли с дървесна растителност.

Сред потенциалните убийци е дори яз. „Езерче-2“, който предизвика наводнение в община Цар Калоян през 2008 г. Той е подкопан в левия си край, сочат проверките. Най-много са опасните водоеми в Плевенско - десет, следват Добрич и Сливен с по шест, съобщи шефът на „Управление на водите“ в МОСВ Асен Личев. Сега е сухо, но при по-големи валежи язовирите може да направят много бели. Затова трябва да се изпразнят и ремонтират или да бъдат ликвидирани.

Вече са изпратени списъци с рисковите водни обекти до областните управители, МВР, НЕК и „Напоителни системи“, а четирите басейнови дирекции трябва да стартират процедури по прекратяване на издадените разрешителни за водоползване, каза Личев.

До края на януари собствениците трябва да предприемат действия за източването им и поддържане на безопасен обем до извършване на ремонтите. На всеки 10 дни в МОСВ трябва да постъпва информация за свършеното.

Проверките са извършени от държавната фирма „Язовири и каскади“. Но контролът, който дружеството осъществява, не почива на никакви законови разпоредби, коментира за „Преса“ депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски. Сега се подготвя създаване на дирекция в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), която да следи за техническото състояние на съоръженията. ДАМТН има териториални структури, разполага и с експерти. В момента част от язовирите са към НЕК, други - в „Напоителни системи“, трети са общински, а четвърти - частни. 

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини