От х:

Днес в x:

Гърция ще лобира за приемането на България в Шенген

Гърция, като нов председател на ЕС, ще постави в дневния ред на Европейския съвет въпроса за членството на България и Румъния в Шенген.Това обясни гръцкият зам.-министър на външните работи Димитрис Куркуласпреди церемонията днес, на която Гърция ще поеме ротационното председателство на ЕС.

По думите му, гръцкото председателство ще се опита да се справи по начин, който да даде резултат.

Приоритет на председателството ще бъде по-големият икономически растеж, както и справянето най-вече с младежката безработица.

"Ще работим в тясно сътрудничество с ЕK и Европейската централна банка, за да постигнем напредък по темите за безработицата и икономическия ръст. Нужни са нови модели за повишаване на ръста и конкурентоспособността, както и начини за преодоляване на рецесията в Европа", заяви вицепремиерът и външен министър Евангелос Венизелос.

Акцентите на председателството са свързани с програма по овладяване на безработицата, както и проблема с нелегалната имиграция.
Атина настоява за европейска помощ към страните с външна граница на ЕС.

Заради финансовите трудности гръцкото председателство ще трябва да работи в обстановка на нарастващ евроскептицизъм, коментира за БНР социологът от Атинския университет професор Георгиос Плиос.

По думите му гръцкото председателство има значение по-скоро за другите страни, отколкото за самата Гърция, а гърците трябва да се справят с ежедневието, което е много, много мрачно.

В гръцката столица пристигна и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, който е уверен в пъления успех на гръцкото председателство.

Извънредни мерки за сигурност въведоха в Атина във връзка с официалната церемония по поемане на председателството на Евросъюза.
Екипи на службите за борба с безредиците, топспециалисти срещу тероризма и над 2 хиляди силно въоръжени полицаи охраняват гръцката столица.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини