От х:

Днес в x:

Земеделците избират как да ги рендосва държавата

До края на януари земеделските производители регистрирани по ДДС избират какъв процент данък ще плащат на държавата през новата година. Опциите им са две-или да са еднолични търговци и ще плащат 15% върху печалбата си или ще са физически лица и ще плащат 10 %-на ставка върху дохода, след приспадане на 40 до 60 % нормативно признатите разходи.

Най-общо казано първият вариант е предпочитан от зърнопроизводителите или тези, които инвестират огромни суми в техника, защото това им се води данъчна загуба, която може даже да надвишава печалбата. Вторият вариант пък се ползва главно от тютюнопроизвоидтелите, в чийто бранш много от манипулациите се извършват главно на ръка и липсват крупни инвестиции в техника. Разбира се, има и изключения.

Изборът между двата варианта става до 31-ви януари с нарочна декларация. С нея се избира целево вариантът ЕТ. Ако такава декларация не се подаде, лицето автоматично се облага като производител с нормативно признати разходи.

Образец на декларацията по чл. 29а, ал. 4 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица, с която се избира облагане като едноличен търговец, може да се намери на сайта на приходната агенция www.nap.bg.
Декларацията се подава лично от земеделския производител или негов упълномощен представител в офиса на НАП по постоянен адрес на физическото лице. Може да се подаде и по пощата като писмо с обратна разписка.
Редът, който ще изберат земеделските производители, ще се отрази при попълването на годишната им данъчна декларация, срока за която е 30 април.
Допълнителна информация за декларирането и плащането на данъци и осигурителни вноски може да се получи на цената на градски разговор от цялата страна на телефона на информационния център на НАП 0700 18 700 или на електронна поща infocenter@nra.bg.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини