От х:

Днес в x:

18 в меле за Йордановския кръст, спасиха го от чужденец

Димитър Павлов-Гаро на ръце. Грузинецът/ в черната тениска/ не бе допуснат до кръста

18 харманлийци се вплетоха в люто меле за хвърления в ледените води на река Харманлийска Йордановски кръст. За изваждането на разпятието се воюваше със зъби и нокти в почти полярни температури. Целта бе да се спаси символът от желаещите лесна печалба гмурци и надъхан грузинец, който се бореше главно за своето благо. 18 момци в народни носии, рискували здравето си в студените води, обаче се бореха за здравето на онкоболна жена. Там трябваше да отиде паричната премия, както и даренията за леденото хоро, което младежите заформиха във водата. Накрая кръстът бе изваден от 25-годишния Димитър Павлов-Гаро, който го спасява за втора поредна година. Именно той е сред инициаторите, които миналата година привнесоха калоферската традиция в Хасковско. И тогава каузата бе благородна - лекарства за болно дете.

Благотворителността обаче не бе разбрана от неколцина харманлийци, които в последния момент се нагодиха до хороводците. Учтиво и не дотам им бе обяснено, че това се прави с мисия. Понеже това не бе разбрано от новодошлите „моржове“, захвърчаха искри и закани, а двете групи си спретнаха яко блъскане. Боят бе отърван от местния авторитет Донко Трендафилов, който избута натрапниците от хорото. Те пак влязоха във водата, но численото превъзходство на облечените в народни носии юнаци спаси кръста за благотворителната кауза.

Грузинецът обаче не се примири със загубата, макар съпругата му да го успокояваше на брега. Тя бе там с трите им деца, най малкото от които бе няколкодневно бебе. След продължителна разправия с двама полицаи, чужденецът уж тръгна да си ходи, но после налетял на бой и бил закопчан от униформените за дребно хулиганство. Важно е да се отбележи, че инцидентът не помрачи празника, като само за два часа бяха събрани над 500 лв за болната жена. Акцията продължава.

Инициативата е на огнеборци от харманлийската пожарна служба, към които се присъединиха момчета и момичета от фирма ESCOM в града на Белоногата. Най-кръшната от тях Стефка Станчева завъртя буйна ръченица с питка и домашно вино за сгряване на мокрите герои.
Г. Христов

Стигна се до меле с юмруци
Накрая човекът бе хванат изотзад за да не се намесва в борбата за кръста
Иван Дулев /със знамето/ водеше хорото
Спасяването на кръста
Чуждият гражданин дойде с децата си..
...но си тръгна с полиция
Сгряващата ръченица на Стефка
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини