От х:

Днес в x:

Предколедно: Касата оряза с 1/3 бюджета на болницата

15-ти ноември, Хасково : Зам.министър Пенков обеща орязването да бъде само 20 % и да се възстанови възможно най скоро

По Коледа обикновено се дава, но Здравната каса взима. В случая пари, заработени от хасковската многопрофилна болница. В бюджета за ноември, изплатен наскоро, лечебното заведение получило 69 % от заработката по клинични пътеки. Това е повече дори и от официално обявената рестрикция до края на годината. Касата тържествено бе обещала, че ще взима само по 20 % от бюджетите, които ще плаща впоследствие. 20-те процента бяха факт за септември и октомври, но внезапно за ноември резачката скочила до 31 % или близо 1/3.

Всички служители са получили заплатите си върху 100% заработка, уточни изпълнителният директор д-р Славчо Близнаков. Уточнението е важно, защото според Колективния трудов договор/КТД/, заплатите на персонала са 55 % от приходите. Въпреки орязването им обаче, всички са взели пълните си заплати. А областната болница се финансира предимно от клинични пътеки. Окастрянето на бюджета е наложило забавяне на плащанията към доставчици на лекарства и медикаменти, призна Близнаков. Вноските по кредитите обаче се плащат в срок.

Сечта е за всички областни болници в страната, успокояваха се от нашата.

Официално обяснение от Касата липсва, освен неофициалните предположения, че в бюджета на НЗОК няма пукната стотинка за по-голямо разплащане. Опитите да се свържем с РЗОК-Хасково, включително и на мобилния телефон на шефката д-р Павлина Куюмджиева, не даде резултат. Касата даваше свободно.

Въпреки орязания бюджет в болницата са оптимисти, че Касата ще си спази обещанието да възстанови непреведените суми през следващата година. 20-те орязани процента за септември вече били доплатени. Явно обаче засега няма повече пари за добрите намерения.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини