От х:

Днес в x:

Станчев пристигна в Хасково с оръдия от II Световна война

Заместник-областният управител на Хасково Иван Станчев се справи успешно със задачата, с която беше натоварен - да докара от Велико Търново няколкотонни оръдия. В късния следобед в сряда Станчев успешно е завършил мисията и двете бойни дула, използвани през Втората световна война, са били позиционирани край паметника на легендарния 10-ти Пехотен родопски полк, който се намира зад ДНА. Днес заместник-губернаторът позира с усмивка пред тях, видимо доволен от свършеното.

Внушителните артилерийски оръдия са в Хасково със съдействието на Министерството на отбраната, взети са от музейната експозиция на военноремонтния завод ТЕРЕМ. 105-милиметровото оръдие е Круп, а 155-милиметровата гаубица е с гуми Фулда. Те ще бъдат реставрирани напролет, а за възстановяването им се търсят спомоществователи и доброволен труд.

Паметникът на 10-ти родопски полк e издигнат в памет на загиналите през войните 1912-1913 г и 1915-1918 герои родопци.

Възстановен е в чест на 100-годишнината на Балканската война и превземането на Одринската крепост през 1913 г. по инициатива на гражданския инициативен комитет със средства от правителството. Реставрацията беше извършена от „Дано -Р“ ЕООД с ръководител на екипа Кольо Георгиев. Обновеният паметник на легендарния полк беше открит на 26 март 1913 г.

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини