От х:

Днес в x:

Страстите в ОбС-Димитровград се нажежиха предколедно

Кметът Иво Димов и председателят Стефан Димитров в спор в края на днешната сесия

Страстите в Общински съвет - Димитровград се нагорещиха до краен предел в последното за годината заседание, проведено днес. Повод стана точката, касаеща представителните разходи на съветниците, за които настоява в докладна председателят Стефан Димитров. Той смята, че всеки един от общинарите трябва да има право на до 250 лв. месечно за свои нужди - пътувания, срещи и консултации с експерти.

На това още преди седмица се противопостави кметът Иво Димов, който заяви, че исканите близо 100 000 лв. на година е безумие в тези финансово трудни времена.

Докладната бе гледана последна в дневния ред и председателят Стефан Димитров обяви от трибуната, че я оттегля, за да си помислят по-добре местните парламентаристи как трябва да работят в бъдеще. Димитров посъветва колегите си да работят по-пълноценно, като не пропусна да ги порицае, че не отстояват достатъчно своята позиция.

Спорове белязаха последната точка в дневния ред на ОбС днес

Шефът на ОбС още веднъж изложи мотивите си защо настоява за тези представителни разходи, като припомни, че в момента общинарите вземат по 130 лв. на месец и то при положение, че присъстват на сесия и посещават заседанията на комисиите.

"Не е задължително общинският съветник да е богат и да има пари", заяви още Димитров и подчерта, че средствата са нужни на избранниците в Общината и за консултации по разглежданите теми, защото те не могат да са подготвени по всички разглеждани въпроси в залата.

След емоционалното слово на Димитров, последва такова и от кмета Иво Димов. Той на свой ред изложи защо смята докладната за цинична. Кметът заяви, че проблем с изпълнението на настоящия бюджет на Общината не съществува, освен в частта му за продажбата на общинска собственост и общинска земя, които са стопирани най-често от Общинския съвет.

Кметът обясни още веднъж защо намира докладната за безумна

"Имате служебна кола, можете да ползвате и колата на кмета, ако искате да пътувате до София и да лобирате за решаването на различни местни проблеми" обърна се Димов към общинарите. Някои му отговориха, че не знаят за съществуването на такъв автомобил към ОбС-Димитровград.

Димов каза още, че съветниците от "Да за Димитровград" правят срещи в Общината "за да го плюят". Срещите са отворени за всички съветници, които могат да участват в тях, контрира му Стефан Димитров.

Мотивите си за представителните разходи изрази и Стефан Димитров

Полемиката тръгна в посока реализирани проекти от Общината по време на управленията на Димов и Димитров, кой какво е направил за решаването на проблема с бездомните кучета, финансовия отчет на МБАЛ "Св.Екатерина", проблемите с ваучерите за храна на преподавателите в детските градини и др.

В края думата взеха и председателят на сесийната група на "Да за Димитровград" Катя Панева, съветничката Калина Монева, както и колегите й Данчо Данев и Диян Георгиев, за да изразят своите позиции по спора между Димов и Димитров. По време на бурните дебати част от общинарите напуснаха отегчени залата, макар официален край на сесията да бе даден по-късно.

Работата на ОбС и кметстата администарция порица и съветникът с най-дълъг стаж Данчо Данев

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини