От х:

Днес в x:

Николаевците избиха рибата, шаранът свърши

Шаранът се изчерпи почти навсякъде, независимо от количествата

Изяж Николай, спаси шаран, би бил девизът на рибите, ако можеха да говорят. Днешният Никулден буквално изби рибата и доказа, че николаевците са естественият хищник на мълчаливия воден обитател. Най-потърпевш бе шаранът. Той свърши в повечето специализирани магазини далеч преди края на работния ден. Дори и най-малките магазинчета продадоха поне по тон от люспестия никулденски деликатес. Не особено предпочитаният гол шаран също се купуваше поради липса на друго. Покрай предпочитаното меню се продаваше по много щука, амур, сом и толстолоб. Обичайната скумрия и евтината каракуда вървяха доста по слабо. Гвоздеят обаче бе шаранът.

Още по обяд той се изчерпа в магазина на Емил Добрев на ул. „Захари Стоянов“. Малкото капанче е открито от месец-два, но понеже е единствено в „Каменни“, бързо стана най-оборотно в квартала. Въпреки че собственикът има свой язовир, към 13 часа в магазина му можеха да се открият единствено шаранчета по 700-800 грама, максимум до кило. В крайна сметка и това свърши. Водоемът му край Горски извор пък бил замръзнал и стопанинът си скубеше косите откъде да се снабди със стока. Една от причините за наплива при него бяха народните цени - по 5 лв за кило, с безплатно чистене. Иначе шаранът днес удари 7 лв, като за чистене се взимаше по 1.50 лв на рибка.

Това не спря вавилонското стълпотворение в магазина до бившата Захарна фабрика. По двама души въртяха кепчетата, един пък работеше с чука като ленински ударник и с всеки удар усмъртяваше рибок. Чистенето и нарязването ставаха за секунди и то още докато рибата мърдаше. Въпреки експедитивността, опашката бе огромна. Някои предпочитаха да им изпържат рибата на място, макар да не стана ясно какво вкусно ще намерят във вече изстиналата риба вечерта. Тук цените бяха доста по-солени - 6.70 за кило шаран, като повечето други видове бяха по „...найсе и кусур“ лева. Въпреки всичко се купуваха и тях.

Г.Христов

Предпочитани бяха 3-4 килограмовите екземпляри, защото ставаха за пълнене
От торбата в тигана
Чистенето и рязането ставаше за норматив

В магазина на Емил Добрев/вдясно/ остана само дребен шаран за пържене
Затова човекът предлагаше щука
Или елитни сомове от Книжовник
Опашки...
Някои си го поръчваха направо изпържено

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини