От х:

Днес в x:

Безплатно следване за Дървото в Германия и Австрия

Бъдещи студенти в Немско слушат с интерес за новите си възможности

Възпитаниците на гимназията по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II” ще могат безплатно да следват в университети в Германия и Австрия, ако кандидатстват във ВУЗ-ове по техните специалности. Това обясниха на среща днес представители на софийския консултантски център Униконсулт, който от 13 години разяснява на родните абитуриенти спецификите на кандидатстване в Немско.

От 2014-та година отпадат редица рестриктивни изисквания за родните кандидати.
Като за начало няма да има семестриална такса. Към момента средната такава в част от ВУЗ-овете е 500 евро. В някои университети ще искат по 200 евро за семестър, но това е обвързано и с редица социални придобивки за кандидата, обясни Миланка Теодосиева при днешната среща с възпитаниците на местното Дърво. Въпросните придобивки не са за подценяване-безплатен транспорт из цялата провинция в която е ВУЗ-а, по-евтино общежитие, безплатен интернет в него, по-евтина храна. Този социализъм ще е валиден само за държавните университети, частните, разбира се, имат собствени правила. 90 % от българските студенти целят точно държавните ВУЗ-ове в странство.

Другото голямо предимство, особено за Германия, е разрешението студентите да работят паралелно със следването. И въпреки това да имат право да кандидатстват за безлихвени студентски кредити. Преди 10-тина години работата на студентите бе изцяло забранена, впоследствие пък те бяха орязвани от достъп до кредитите. В повечето технически университети в Германия и Австрия и без това се практикува дуалната форма на обучение. Примерно студентът три дни слуша теория, а два дни работи в съответна фирма, като прилага на практика наученото. За което му се плаща. Това е връзката между бизнеса и образованието, подчертаха консултантите.

Мераклиите за университет в Германия могат да кандидатстват и без да знаят бъкел немски. Там имат 1 подготвителна година в която могат да овладеят езика. Тези които имат някакво ниво пък могат да сведат обучението си до 6 или три месеца.

Г.Христов

Поне на книга, предимствата са големи
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини