От х:

Днес в x:

Съдът към общината: Новият офис на ЕСКОМ да се пусне до 7 дни!

Ако и този път общината не отсвири съда, тази сграда ще заработи след седмица

Хасковският административен съд задължи главния архитект на община Хасково Кремена Цонева да регистрира новия офис на ЕСКОМ до Руската гимназия в 7-дневен срок. В съдебното си решение, което е окончателно и не подлежи на обжалване, магистратите отмениха като незаконен втори Мотивиран отказ да се регистрира сградата.

Сагата с новия офис на фирмата продължи повече от година. От общината предявяваха непрекъснато нови и нови изисквания за ремонта на сградата и дори упорито отказваха да признаят съществуването на документи, издадени от самите тях. Например ажурната ограда била направена без разрешително за строеж, което всъщност няколко пъти им бе представяно и дори публикувано. Въпреки това главният архитект Кремена Цонева подписа Мотивиран отказ за въвеждане в експлоатация, а един от мотивите в него отново бе ... липсата на разрешително за строежа на оградата.

Първият отказ на главния архитект бе отменен от съда. Цонева обаче издаде втори. Той също бе отхвърлен от магистратите като незаконен, а с последното си решение съдът я задължава да регистрира сградата и да издаде удостоверение за въвеждане в експлоатация (акт 16) в 7-дневен срок от получаването на решението.

Съдът разглежда един по един аргументите за отказа и ги определя като незаконосъобразни. Целия текст на съдебното решение можете да прочетете тук.

ЕСКОМ има готовност веднага след издаването на необходимите документи да отвори новия офис до Руската гимназия. Така, макар и с повече от година закъснение, живеещите в близките квартали абонати вече няма да се разкарват до центъра.

Междувременно днес състав на Окръжния съд в Хасково разгледа жалбата на кмета срещу решението на районните магистрати, които отхвърлиха иска му срещу съдружниците във фирмата. Градоначалникът съди ЕСКОМ заради две публикации в Haskovo.net от март тази година - „Хасково остава без интернет и ТВ по вина на кмета“ и „ЕСКОМ: Кметът нагло излъга цяло Хасково“. Според Георги Иванов изнесените факти в тях били клевета. Районният съд обаче отхвърли иска му за 50 000 лева и обяви тримата съдружници за невинни.

За отбелязване бе, че на днешното съдебно заседание изненадващо се появи самият Георги Иванов, който поиска да даде обяснения пред магистратите. Той заяви, че е бил набеден за виновен не само във въпросните публикации, но и в други медии, като цитира в-к "Капитал". В него имало материал, в който се твърди, че кметът на Хасково спира инвестициите в града. "Кога съм спирал инвестиции в Хасково", възмути се градоначалникът.

Окръжните магистрати ще се произнесат по казуса до месец.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Go
    gost
    3 -5
    21:00, 19 ное 2013
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно или нецензурно съдържание!
    • Go
      gost
      3 -5
      21:16, 19 ное 2013
      iskreno me zabavliavate:)))))))))))))
Последни новини