От х:

Днес в x:

Прокурорите не щат да ги препитват наравно със следователите

Дарина Славова

Не е редно да се оценяват по еднакъв механизъм следователи, прокурори и съдии, заяви прокурор Дарина Славова.

Позицията на Славова била подкрепена и от останалите прокурори и съдии. Тя изрази мнението си по повод личната й оценка от Атестационната комисия в Пловдив, откъдето имало грешни констатации. По този повод се явила за изслушване пред Висшия съдебен съвет вчера. Не че не е получила най-високата оценка, но използвала момента да изрази несъгласието с факта, че следователи, съдии и прокурори се оценяват по еднакъв начин, без да се взимат под внимание други показатели.

Според нея следователите не са толкова натоварени, не давали и дежурства, а били оценявани по еднакъв начин с прокурори и съдии, което според окръжния обвинител не е правилно. При оценяването обаче не се взимало под внимание голямата натовареност на прокурорите. Тя посочи, че следователите в областта са 14 и за първите 9 месеца на тази година са имали 42 дела. "Само аз имам 42 дела за един месец“, допълни Славова.

Нищо лично срещу следователите, каза тя, но бе на мнение, че трябва да се направят законодателни промени. В много от случаите следователите не смеели да вършат сами определена работа. "Вярно е, че водещи са прокурорите, но не бива да се злоупотребява с това", каза Славова. Тя добави още, че се случвало в 3 часа нощем да дава наставления по телефона. Тя предложи да се намалят следствените служби или част от следователите да минат към тях, като им се дадат по-разширени фунции.

„Има процедура и правилник за атестациите, който трябва да се спазва“, каза ръководителят на следствената служба в Хасково Кръстьо Кръстев. Той заяви, че не е съгласен с изказванията на прокурор Славова и уточни, че по принцип не желае да се конфронтира с когото и да било. Кръстев обясни още, че нещата не стоят съвсем така като допълни, че следователите по принцип вършили основната работа по време на разследването, например събирането на доказателства, което не било лесна работа. Освен това натовареността не зависела от тях, а по-скоро от прокурорите. Той заяви, че в най-скоро време възнамерява да разговаря с окръжния прокурор на Хасково, за да проведат среща със следователи и прокурори за да разговарят по темата.

Анета Кутелова

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини