От х:

Днес в x:

Пестицидна бомба паникьосва село

Оградата на склада за пестициди е висока близо 2 м, показа кметът на Звиница Ниази Вели

Запечатан склад за пестициди с изтекъл срок на годност е причината за висока смъртност сред жителите на село Звиница, намиращо се на 25 км от Хасково. Селото обаче се води кърджалийска област. Според запознати, в склада има стоварени между 20 и 50 тона отрови за растителна защита, събрани от региона преди десетина години. Складът съществува от 1984 г.

Местните смятат, че носещите се години наред изпарения от отдушниците на склада тровят тях и реколтата им. „Има няма месец и си отива по един човек“ каза мъж от селото, който не пожела да се представи. Въпреки че всички ги е страх, хората не смеят да протестират, понеже се опасяват, че никой няма да купи земеделската им продукция, от която се изхранват. Звиница е традиционен производител на зарзават.

Складът се намира на около 500 м от къщите в селото. Навремето е правен от местната земеделска кооперация, но след ликвидацията й ангажимента по стопанисването се паднала на кметството. Години наред тук са били докарвани негодните пестициди от съседните села. „Другите се отърваха, а нашето село се напълни“, недоволстваха местните.

Периодично почистваме растителността край помещението. Всичко се прави с доброволен труд, тъй като средства за това не се отпускат, обясни кметът на селото Ниязи Вели. Според него съхраняваните пестициди не са опасни, но е на мнение, че трябва да се премахнат.

При по-топло време от склада се носи силна миризма. Сега доближавайки се до него също се усеща. В съседство земеделецът Расим Ахмед години наред стопанисва 20-декарова нива. Той отглежда пипер, домати и ябълкова градина. „Няма проблем с продукцията, нали и аз ям от нея“, каза мъжът. Ако беше отровна, нали първо на мене щеше да се отрази“, добави той. Въпреки това Расим всяка година си изследвал реколтата.

„Всяка година по два пъти идват на проверки“, каза още кметският управник Ниязи Вели.

„Нищо опасно няма“, категоричен бе председателят на междуведомствената комисия Назми Мюмюн, който е и зам.-областен управите на Кърджали. Той не отрече, че има миризми. Вратите на склада са плътно затворени, покрива е изряден, а също така има и сериозна ограда. В България няма механизъм, по който да бъдат унищожени тези препарати, трябва да се изнесат в чужбина, каза още той. Ниязи Мюмян обясни, че се очаква догодина този проблем с пестицидите да бъде решен. Това щяло да стане с проект към Министерството на околаната среда и водите - „Екологосъобразно обезвреждане на негодни пестициди и други препарати за растителна защита“ по линия на Българо-швейцарска организация. По този начин щял да се реши проблемът с такива складове в национален мащаб.

На територията на Хасковска област има 20 склада за съхраняване на излезли от употреба пестициди. На този етап няма индикации за опасност с някой от тях.

 

Анета Кутелова

Нивата на Расим Ахмед е непосредствено до склада
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини