От х:

Днес в x:

Пестицидите и торовете изпревариха изкопаемите горива като най-големия източник на сяра в околната среда

Пестицидите и фертилизаторите изпревариха изкопаемите горива и се превърнаха в най-големия източник на сяра в околната среда, разкрива новопроведено изследване.

Реактивната сяра е ключова съставка на киселинния дъжд, чиито източник преди бяха въглищните централи.

Опасността от киселинния дъжд бе разкрита за пръв път през 70-те, когато експерти откриха, че той причинява щети на екосистемите в северозападната част на САЩ и Европа.

Този вид дъжд се получава от емисии от индустриални центрове, на стотици километри от засегнатите гори и водоеми.

Откритията в крайна сметка доведоха до приемане на Закон за чистия въздух в САЩ през 1990. Резултатът от мерките бе понижаване стойностите на сяра в атмосферата.

Сега, обаче, експерти от Университета в Колорадо твърдят, че все по-мащабната употреба на сяра в селското стопанство причинява същия ефект като киселинния дъжд в миналото.

Анализите им показали, че употребата на сяра в САЩ и други места по света превишава 10 пъти количеството в киселинния дъжд.

Макар сярата да подобрява производителността и състоянието на земеделските култури, тя може да има пагубно въздействие върху почвите и водите.

Ефектът, според учените, е подобен на този в отдалечените горски региони, засегнати от киселинен дъжд.

Като пример се посочва селскостопански регион във Флорида, където попадналата във водата сяра насърчава образуването на метилживак – мощен невротоксин, натрупващ се в живите организми.

Предишни изследвания се фокусираха предимно върху употребата на азотни и фосфорни торове, които имат потенциала да предизвикат цъфтеж на водорасли, да намалят стойностите на кислород във водата и да причинят смърт сред рибите.

Екипът призовава за повече изследвания върху въздействието на сярата в селското стопанство.

Източник: dailymail.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини