От х:

Днес в x:

Неправилно удържат авансов данък по граждански договори

Не трябва да се удържа авансов данък за доходите по извънтрудови правоотношения и от наем, платени през четвъртото тримесечие на 2013 година, предупреждават от НАП Хасково. Данъчните допълват и, че за тези доходи не се попълват данни в декларацията за дължими данъци по чл. 55, ал. 1 от Закона за данъците върху доходите на физически лица (образец 4001).Това изрично е записано в закона, напомнят от НАП.


От приходната агенция съобщават, че са установили много случаи, в които на физически лица, на които са изплатени доходи по граждански договори през октомври и ноември, неправилно е бил удържан авансов данък. Затова от НАП призовават платците на доходи да обърнат внимание на законовите изисквания. В случай, че данъкът е вече удържан, съветът на данъчните експерти е парите да бъдат върнати на физическите лица, а сметките за изплатени суми и служебните бележки към тях, да бъдат преиздадени. Междувременно от Агенцията започват масова информационна кампания чрез електронната поща сред платците на доходи.


От НАП напомнят още, че авансов данък за четвъртото тримесечие не дължат и физическите лица, които сами определят и внасят дължимия авансово данък. Това са физически лица, които през четвъртото тримесечие са придобили доходи, например в качеството си на наемодатели на други физически лица, както и нотариуси, адвокати, стоматолози и други самоосигуряващи се лица.


Повече информация за попълването на декларациите, плащането на данъците и съответните срокове, може да се получи на телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на един разговор.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини