От х:

Днес в x:

Сблъсъци между полиция и студенти при парламента (видео)

Ранобудни студенти влязоха в сблъсък с полицията пред Народното събрание, където се събраха на протест с искане за оставка на правителството. Има пострадали. Решението за пълната окупация на Ректората на СУ може да бъде преразгледано.

Студентите излязоха малко след 10,20 ч. от двора на Ректората на СУ "Св. Климент Охридски" и с пеене на химна стигнаха до НС, където депутатите заседават.
Протестиращите скандираха "Оставка веднага!", а на един от плакатите им пишеше "Управляващите, последвайте Бисеров, отивайте при парите си и ни оставете".

Въпреки че преди 10.00 часа пред Парламента имаше едва 30-тина протестиращи, полицейските части и жандармерията вече бяха заели местата си около сградата. Задният вход на Народното събрание, от където влизат депутатите, беше заграден от автомобили на жандармерията. Така протестиращите не могат да видят кога влизат народните представители.

Хронология на протеста:

13.34 часа – Полицията арестува мъж, който ритнал полицай. Задържаният твърди, че полицията първа му е посегнала. Някои протестиращи се усъмниха, че това е провокатор. Други не вярват, че мъжът е дошъл при шестима полицаи и се е осмелил да ритне един от тях.

13.27 часа – На протестиращите бяха донесени стекове с минерална вода. 

13.24 часа – Студентите около храм-паметника “Св. Ал. Невски” скандират “Кой предложи”. Обстановката за момента е спокойна. Остават блокирани всички постъпи към НС. Има протестиращи и на ул. “Париж” в близост до дипломатическото представителство на Италия и Светия Синод.

13.12 часа – Сред студентите се появи информацията, че депутати от ГЕРБ ще излязат, за да ги аплодират. 

13.00 часа – Протестиращи сами издигнаха заграждения пред парламента.

12.45 часа – Живите вериги около храм-паметника остават. В района има близо 2000 протестиращи. В парламента депутатът от БСП Мая Манолова отрече да има безредици около парламента. ГЕРБ поискаха прекратяване на заседанието, докато в залата не се появи Пламен Орешарски.

12.06 часа – Напрежението около храма спадна. Протестиращи скандират: “Вие сте позор. Оставка и затвор!”

11.55 часа – Човек е с разбита глава. Борис Рнгелов от студентските протести обясни, че е бил ритан от полицаи. Той поискал служителите да се легитимират, но те отказали. 

11.45 часа – Сред викове “Убийци” полицаите опитаха да избутат второ заграждение зад храм-паметника “Св. Ал. Невски”. Има няколко задържани протестиращи, които са зад полицейските заграждения. Един протестиращ проби полицейския кордон и беше подгонен от полицай, който го напсува. Има призиви да се снимат сблъсъците и лицата на полицаите. “Снимайте тези полицаи скапани”, призова жена.

11.40 часа – Едно момиче е било прегазено по време на сблъсъците. Протестиращите пропуснаха линейка до площада. 

11.38 часа - Втори кордон полиция избутва протеста и журналистите. Беше разчистен периметър, за да се изчисти площада. Обстановката се успокои, но районът е блокиран от протестиращи. 

11.35 часа - Студенти лягат пред полицейски автомобили, камионетки и бусове. Полицията ги влачи, за да ги отстрани от пътя. 

11.31 часа – Полицията опита да изтласка протестиращите. Това породи гнева на някои от тях, които започнаха да ги освиркват и да викат “Боклуци”. 

11.28 часа – Живата верига се насочи към парламента. Стигна се до сблъсъци с полицията. На земята има повалени протестиращи.

11.25 часа – Пред входа на катедралата “Св. Ал. Невски” студенти направиха жива верига, за да не пуснат депутатите извън Народното събрание. Има информация за сблъсъци с полицията. На улицата има поставени пейки. Студенти са блокирали и подходите към храма в съседните улички.

11.18 часа – Полицията започна проверки на личните карти на някои от протестиращите. Сред проверените беше и Станислав Въчин, богословът, който развя трибагреника от катедралата “Св. Ал. Невски”, а по-късно беше уволнен.  

11.09 часа – Протестиращите обявиха, че основно трябва да се съберат на площад “Св. Ал. Невски”.

11.06 часа – Студентите се разпределиха по различните страни на НС с намерението да го оградят и блокират.

11.03 часа – Протестиращите посрещнаха с освирквания избора на Алиосман Имамов за зам.-председател на Народното събрание. Той беше избран на мястото на напусналия Христо Бисеров.

11.02 часа – Пред OFFNews Ивайло Динев потвърди, че студентите обмислят промяна на окупационния протест. От сряда обмислят да освободят достъпа до Ректората.

10.56 часа – Студентите изпяха националния химн. Един от тях обяви по мегафон, че ще останат пред Парламента, докато депутатите не приключат работа, за да не ги пуснат да излязат. Протестиращите започнаха да скандират: “Тука ще стоим”.

10.42 часа – Студенти отрекоха информацията, която беше тиражирана, че от утре свалят окупацията на Ректората.

10.40 часа – Протестиращите изгониха екип на ТВ “Алфа”. Репортерът и операторът потърсиха защита от полицията. 

10.33 часа – Броят на студентите достигна 500 души. Те скандират “Оставка”.

10.20 часа – Стотина студентите се събраха във вътрешния двор на Ректората. Те имат готовност да се отправят към парламента.

10.00 часа – 30-тина души се събраха около сградата на Народното събрание.

Напрежение в парламента
Междувременно заради протестите около НС възникнаха спорове в пленарна зала.
Депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев поиска вътрешният министър Цветлин Йовчев да дойде, за да обясни поведението на полицията. Йовчев е в Израел.

От ГЕРБ скандираха: „Оставка”.
Зам.-председателят на НС Мая Манолова обяви, че е направена справка в МВР, според която нямало бити студенти. Имало обаче опити за агресия и провокация спрямо полицаи. Тя призова протестиращите да не прибягват до сила, да не се държат предизвикателно и агресивно към полицаите.
"Надявам се и народните представители да се придържат към това и да не провокират напрежение. Следим ситуацията, ако се наложи, ще повикаме и представител на МВР", добави тя, цитирана от "Фокус".
Зам.-председателят на ГЕРБ Красимир Велчев й отвърна, че има изпратени снимки на насилие, на които "има и кръв", и ги даде на Манолова.

ГЕРБ поиска прекратяване на заседанието.
"Не може да седим и да се правим, че нищо не става, след като бият студенти отвън. На какви се правите в момента, къде си заравяте главата, пред кого се криете. Не давате и да се дава пряко заседанието. Сега между себе си искате да кажете, че нищо не се случва, така ли?”, попита Велчев.
Пред журналисти той коментира, че предпочита да им се сърдят за бюджета, отколкото да бият българските студенти. "Това са нашите деца. Моите деца са тук", обясни депутатът.

Окупацията на Ректората
Втори ден продължава пълната окупация на Ректората на СУ.
И днес с вериги студентите са затворили входовете на висшето училище.
Решението за пълната окупация е възможно да бъде преразгледано, коментираха протестиращи пред НС, предаде “Фокус”.

Очаква се тази вечер да има среща, на която да се обсъди пълната окупация.
Александър Николов,  докторант от СУ, съобщи, че в подписка срещу окупацията са се подписали 600 преподаватели и студенти. "Все по-голямо влияние, външно - има. Бивш американски посланик (Джеймс Пардю - бел.ред.) е бил допуснат в сградата, а служителите там, преподавателите, студентите - не. Това е недопустимо", възмути се той.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини