От х:

Днес в x:

Бюджетът на НЗОК скара управляващи и опозиция

Бюджетът на НЗОК за следващата година скара управляващи и опозиция и прерасна в спор кой е виновен за лошото състояние на здравеопазването.
 
Според председателя на ресорната комисия в НС Нигяр Джафер от ДПС бюджетът трябва да бъде подкрепен, защото е реален. За първи път от години насам няма да се взимат пари от здравните осигуровки на хората за други разходи, заяви тя. 

В същото време обаче и Джафер призна, че явно моделът на здравеопазването, какъвто е в момента, генерира и ще продължи да генерира дефицит и това е задача, с която политиците трябва да се справят.

Друг съществен проблем според нея е рязкото увеличаване на хората, които не си плащат здравните вноски. Неосигурените през 2007 г. са били 700 000, а към средата на 2011 г. се премина психологическата граница 2 милиона, колкото са и сега, каза тя.

Вината за това според Емил Райнов от БСП е в ГЕРБ.

„Вие демотивирахте хората да си плащат вноските и искам да видя коя е тази сила, която ще накара тези 2 милиона сега да си платят вноските. Бюджетът, добър или лош, е реален и е с над 100 милиона повече, така че посипете си главата с пепел и дано никога повече не се упражнявате върху българското здравеопазването”, обърна се той към бившите управляващи.

Йордан Цонев от ДПС коментира, че се надява прокуратурата да разследва бившия финансов министър Симеон Дянков заради това, че по негово предложение парите от резерва на НЗОК в размер на 1,4 млрд. лева бяха прехвърлени в БНБ, защото по закон парите от здравни вноски могат да се харчат само по това перо.

От ГЕРБ упрекнаха управляващите, че не спазват обещанията си и с този бюджет на НЗОК няма да подобрят нещата в здравеопазването.

Това е бюджет на променените обещания, оправданието с наши грешки няма да ви помогне, защото вие нямате визия и воля за нови решения, заяви Даниела Дариткова. 
 
Според Кирил Добрев от ГЕРБ бюджетът за болничната помощ е по-малък от тазгодишния с 200 милиона лева, което ще е сериозен проблем, защото се оказа, че и сега не стигат парите и заради това се плаща за 80% за извършените дейности от лечебните заведения.
 
От ГЕРБ посочиха още, че в бюджета за болничната помощ не са заложени пари за съдебната медицина, което ще затрудни сериозно работата, особено на общинските болници.

Червената Мая Манолова, заместник-председател на парламента, обеща, че ще потърси начин между първо и второ четене да внесе предложение, с което парите за ваксините да минат към здравното министерство, защото това е задължение на държавата, а не на НЗОК
 
Депутатите ще гласуват утре сутринта бюджета на касата, който предвижда през следващата година тя да разполага с 2,82 млрд. лв., от които 2,47 млрд, лв. са предвидени за здравноосигурителни плащания.

За болнична медицинска помощ в бюджета са предвидени 988 млн. лв., за лекарствени продукти - 556 млн. лв., в т.ч. лекарствени продукти и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение в размер на 527 млн. лв., за лекарствена терапия при злокачествени заболявания - 145 млн. лв.

Предвидените средства за плащания от трансфери от Министерството на здравеопазването (МЗ) са общо в размер на 13,4 млн. лв. Те са предназначени за дейности по амбулаторно проследяване на болни с психични заболявания и на болни с кожно-венерически заболявания, както и за интензивно лечение, посочват от НЗОК.

В тези средства е включена и сумата за доплащане на частта от потребителската такса, която е разлика над 1 лев за пенсионерите.

В бюджета на касата са предвидени и 1 млн. лв. за дейностите за асистирана репродукция, които са започнали през 2013 г. От 2014 г. финансирането на тази дейност отново преминава в МЗ.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини