От х:

Днес в x:

Доктори: Всяко трето дете е дебелак

Д-р Марио Янакиев

30% от децата до 5-годишна възраст са затлъстели, сочат изследванията. Данните бяха оповестени на пресконференция в Регионалната здравна инспекция в Хасково по повод Международния ден за борба със затлъстяването - 24 октомври.

Една от причините за затлъстяването в ранна детска възраст е късното захранване от страна на майките, обясни д-р Марио Янакиев. Особено младите майки се ръководели по американски стандарт за захранване на детето, който започва след 6-тия месец. Според българския обаче захранването трябва да започва още след 4-тия месец, което според Янакиев е правилният избор. Започвайки захранване на детето в един по-късен етап, в кратки срокове то трябва например да приеме разнообразни пюрета и храни, което води до пренасищане и повишаване на теглото. Според педиатъра са погрешни и реакциите на майките да хранят децата си при поискване. Той е категоричен, че това трябва да става на 3 часа.

Специалистите отбелязаха още, че голяма част от децата на 1 г. вече тежат 12 кг, а не 10, както би трябвало. Следвайки този погрешен режим на хранене, децата запазват преднината в килограмите и в по-горна възраст. С течение на годините се увеличава броят на мастните клетки. Близо 90% от хората с наднормено тегло развиват диабет, което е съпроводено и с други болести. Всеки ден при мен идват по един-двама нови пациенти с диабет, сподели ендокринологът д-р Тодор Стойков.

Хората с наднормено тегло трябва да предприемат стъпки към разумно отслабване, което не трябва да е повече от килограм или два на месец, смятат специалистите. Трябва да се пристъпи към ограничение в калорийния прием. В подкрепа на отслабването д-р Янакиев даде няколко полезни съвета. Човек трябва да си постави реални цели при отслабване, които са най-подходящи за съответната възраст, пол и телосложение. Груба грешка е да искате теглото, което сте имали на млади години. Дори и да го постигнете, ще изглеждате доста зле, смята докторът.

След като постигнете разумните килограми, следва най-трудното – да затвърдите успеха и да избегнете йо-йо ефекта. Закуската няма ограничение, обядът може да е готвено, в което да присъстват ориз, картофи, фасул и други бавни въглехидрати, а вечерята задължително да е лека - салата плюс пилешко или риба, препоръча още Янакиев.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини