От х:

Днес в x:

Деца станаха народни будители

Четвъртокласници от ОУ „Христо Смирненски“ се въплатиха в ролята на народни будители, участвайки в урок по родолюбие в детската библиотека в читалище „Заря“.

Децата бяха разпределени в 5 отбора, които носиха имената Христо Смирненски, Васил Левски, Христо Ботев, Алеко Константинов и Добри Чинтулов. Преди започване на самата игра библиотекарят Петя Милушева закачливо попита учениците „Какво означава будител?“. Всички малчугни отговриха с един глас „човек, който учи“. Милушева заяви, че днес всички те ще станат будители, в резултат на което ехна гласа им „урааа“.

Всеки един от участниците в отборите трябваше да прочетат текст от превода на Паисиевата история, част от стихотворението „Аз съм българче“ на Иван Вазов, текст от Рибния буквар и други. На гърба на всеки текст имаше изписани букви и срички, от които всеки отбор трябваше да сглоби името на народен будител.

Всички участници получиха награди. Днешната изява бе посветена на Деня на народните будители – 1 ноември, което е и деня на народните читалища. В тази връзка утре от 18 часа в голямата зала на читалище „Заря“ ще се проведе празничен концерт с участието на симфоничен оркестър – Хасково с диригент Красимир Захариев и Представителен смесен хор „Родна песен“ с диригент Вела Казакова.

 

Анета Кутелова

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини