От х:

Днес в x:

За купата на България: В завой със 100 км в час

Дрифт в най-чист вид

За купата на България се влиза в завой дори със 100 км в час. В това се убедиха стотиците зрители на състезанието за купата на България по Дрифт, което се проведе на картинг пистата. Пощурелите пилоти омазаха асфалта с каучук, след зверско триене на гуми при приплъзванията в завоите. Дрифт е вид техника на шофиране, която изисква в завой да се влиза с натисната спирачка или вдигната ръчна такава. Целта е колата да премине през виража странично, дори със задницата напред. Без това да доведе до катастрофа. Както се казва-не правете така вкъщи или в случая-с личния си автомобил.

Състезанието се превърна в ревю на марката БМВ. Колите са идеални за дрифт-мощни, здрави и със задно предаване. Единственото изключение от 23-та участници бяха също задно предаващ Нисан и едно модифицирано Ауди.

Пилотите не им пукаше за безопасността и форсираха колите като за последно. През някои ауспуси направо хвърчеше огън. Най-смелите засилваха колите с над 100 км в час при завоите, но имаше и такива които го раздаваха доста по предпазливо. Един дори се престара толкова, че чак спря. Обиколката му не бе зачетена.

Дрифта не следи за време или скорост, а за стил, каза управителят на картинг пистата Иван Бакърджиев. Жури от експерти, качено на покрива на трибуната, оценяваше дали състезателят е минал чисто 4-те контролни точки и дали между тях спазва дрифт техниката. Първите 16 от квалификациите продължават в директни елиминации двама по двама. Победителят получава купа и похвала, а всички участници възпоменателен плакет за участието си в Хасково.

Г.Христов

Някои прекаляваха с рисковете и чак излизаха от трасето
Други пък дотолкова не прекаляваха, че чак спираха

Участваха 23-ма пилоти
Съзерцаваше ги предимно женска публика
Яки коли, яки мъже
Организаторите раздадоха награди за всички
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини