От х:

Днес в x:

11 хасковлийки изоставиха бебетата си в АГО

Някои искат но не могат да имат дете, други ги зарязват

11 майки родиха, но зарязаха децата си в хасковското АГО от началото на годината, потвърдиха от МБАЛ и местните социални служби. Част от мамите са били непълнолетни, но е имало и зрели жени, за които това е било N-тото раждане.
Бебетата са били зарязани веднага след раждането, като по наша информация някои от родителките направо избягали от родилното. Други пък декларирали, че няма да ги отглеждат. В част от случаите ставало дума за деца с вродени увреждания, но имало и напълно здрави бебета.

От здравното министерство започнаха мащабни проверки в АГ отделенията в цялата страна, като специално се следи броят на невръстните родилки, изоставени или подхвърлени деца. Непълнолетните, които са родили в Хасково през 2013-та са 38, изоставените деца 11, а подхвърлени не е имало не само в отделението, но и в града. Последният случай с такова бебе бе вече осиновеният Найден, който бе зарязан в жилищен вход до Лебеда в края на 2011 година.

Освен 11-те зарязани пеленачета, има поне още толкова припознати деца, първоначално изоставени, но впоследствие приети отново от родителите си. Една от причините е, че без акт за раждане родителят се лишава от еднократната помощ за живородено дете, обясниха от хасковската социална служба. Сумата е 250 лв. за първо и 600 лв. за второ дете, плюс детските. Освен това държавата предоставя още 150 лв. от болнични за 45-дневния период преди раждането. Те също се получават само при предоставяне на акта за раждане. Сумите са немалки за ромите, откъдето са главната част от изоставящите. Освен това дори и припознато, детето може да се издържа от държавата без родителят да губи права, стига на 6 месеца веднъж да се позаинтересува от него. Въпреки известни индикации, отпадането на това законово изискване не се случи. Докато се води на биологичния си родител, детето не може да бъде вписано в регистъра за осиновяване, дори семейството му да не го гледа.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини