От х:

Днес в x:

В Хасково: Спасиха сириец на косъм, бежанка загуби бебето си

Въпреки усилията на лекарите, кървенето на спряло (Сн. архив)

Сирийски бежанец се размина на косъм със смъртта, след като бе докаран в хасковските хирургии с отказали органи.

29-годишният Мусбах Ражех бил с трансплантиран бъбрек, но по време на 20-дневното размотаване из лагери и бежански центрове, не вземал задължителните за след трансплантация лекарства.
Нямало как да си ги набави, а и не можел да обясни от какво имал нужда. Владеел само арабски.

В резултат получил остра криза, която за малко не го погубила. Бъбреците му отказали. Мъжът бил по спешност докаран в МБАЛ Хасково, където успели да спасят временно положението. Лекарите осъществили спешни интервенции за рестартиране на органите, пречистили кръвта на Мусбах. Специфичното за подобни ситуации лечение обаче трябвало да се извършва от специалисти нефролози. Тази сутрин младият мъж бе транспортиран до София.

Драмите сред бежанците обаче не спират. 38-годишната Азаза Б. пък загуби бебето си след внезапно усложнила се бременност. Сирийката живеела от три дни във фургоните в центъра в Харманли, когато започнала да кърви обилно. Светкавично била изпратена към хасковското АГО. Оттам констатирали бременност във втория месец, но всички усилия за спасяване на плода били напразни, заради продължаващото кръвотечение. Наложило се бременността да бъде прекъсната, за да се спаси живота на майката. В четвъртък сутринта Азаза била благополучно изписана от хасковската гинекология и върната в Харманли при двете й деца.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини