От х:

Днес в x:

Черен уикенд за прасетата, дебнат ги хиляда дула

Черен уикенд се очертава за дивите прасета. Ловните дружинки вече са с почистени дула, защото тази събота е първият ден, в който ще излязат на лов за местния дивеч.

Авджиите към ловно-рибарското дружество „Сокол“, които ще поемат по ловните полета на Харманли, Маджарово и Симеоновград, вече потриват ръце за големи трофеи. Дори вървели залози кой ще улучи дивото прасе с очи като на лада, забелязано при преброяването на дивеча през март.

Ловците обаче се стягат и за отстрел на чакали и лисици. През миналия сезон Соколите са повалили 480 чакала и 253 лисици. По принцип нямат навика да вземат кожите им, защото в региона няма фирма, която да ги обработва, коментираха от ловно-рибарското дружество.

Оттам обаче обясниха, че целта сега ще са основно прасетата, защото най-добрият момент за отстрел на чакалите бил през януари, когато са в размножителен период и са по-уязвими.

В Хасковско по дивеча ще гърмят повече от 1500 ловци.

Според шефа на местното ловно-рибарско сдружение, към което са дружинките от Хасково, Минерални бани и Стамболово - Милко Андонов, поне 80 % от колегите му ще излязат в събота за лова. Опитният авджия припомня на всички, че трябва да спазят последните изисквания на закона - да са със светлоотразителни жилетки, в противен случай може да отнесат глоба до 500 лв.

По този повод авджиите вече се шегуват: „При лова на прелетен дивеч се виждахме отдалече и това не беше проблем. Но сега с дивите прасета, да не се окажем в ролята на преследвани?“

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини