От х:

Днес в x:

Училище „Св. Иван Рилски“ търси своята история

Едно от първите училища в Хасково, което днес носи името на Св. Иван Рилски, подхвана кампания за издирване на стари снимки от своя вече 130-годишен живот. Търсят се още спомени и разкази, свързани с празниците и делниците на учебното заведение.

Акцията е по повод 130-тата годишнина от именуването на училището през далечната 1883 година. От ръководството се надяват бивши ученици и учители да преровят архивите си и да изтупат от праха стари спомени, за да попълнят летописната книга в школото.

Според историята допреди именуването му местните наричали училището, който е било основано двайсетина години преди това, Първо училище.

Според историческата справка през 1846г. в Хасково е въведена взаимната метода от учителя Стоянчо Николов Стамболиев от Казанлък и по този начин се слага началото на новобългарското образование в града.

Към 1865г. (според една дописка във в-к ,,Турция” бр.45 от 1865г.) Хасково разполага с четири училища: ,,В града ни има четири училища. Едно градско ново и великолепно здание, друго в овчарската махала, още едно девическо, и друго гръкоманско. Последното е останало с 5 ученика и дреме, както се вижда скоро ще и да заспи, но малка ма е грижа за него.’’

Само 5 години по-късно във в-к ,,Македония” бр. 16 от 13.01.1870 г. се появява нова дописка за състоянието на училищата в Хасково: „От училищата в Хаскюй най-добре за сега отива главното училище, а училищата в Овчарската и Търноската /Трънската / махала са съвсем разстроени. Желателно е прочее и твърде потребно е да има Настоятелство, което да има под надзор не само главното, но и училищата в гореречените махали.”

От горните две дописки във възрожденския печат става ясно, че за периода от 1865г. до 1870г. освен изброените вече четири училища в града се появява едно ново - в Трънската махала на Хасково /кв.Змийний/. Едно е абсолютно сигурно, че през 1869г. това училище вече е съществувало, тъй като дописката във в-к „Македония” е от 13.01.1870 г. Това ни дава основание, (поради липса на друг документален материал), да приемем 1869г. за начална година на откриването на училището в Трънската махала, наследник на което е днешното Основно училище „Свети Иван Рилски” в град Хасково.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини