От х:

Днес в x:

Утре стартира осмото издание на Европейският екофестивал „Зелена вълна-21 век”

За трета поредна година от утре в залите на Дома на културата в Кърджали ще бъдат представени на най-новите продукции в документалното и научнопопулярното кино на екологична тема, телевизионни продукции, посветени на екологията и опазването на околната среда, туристически филми за опазване на културното и природно наследство, видеоклипове и спотове. 
Това ще стане в рамките на Европейският екологичен фестивал „Зелена вълна-21 век”, който ще бъде открит в 14,00 часа на 27 септември и ще продължи до 29 септември.
Представяните продукции отразяват екологичните проблеми за борбата с глобалното затопляне и измененията в климата, природните бедствия и кризисни ситуации, качеството на въздуха и водите, управлението на отпадъците, индустриалното замърсяване и управление на риска, химикалите и генно-модифицираните организми и храни, вредното влияние на шума, защитата и опазването на природата и животните, биологичното разнообразие и човешкия живот, туристически филми и продукции за запазване на културното наследство, както и журналистически разследвания по актуални екологични проблеми.
Филмите от осмото издание на фестивала ще бъдат прожектирани в залите на Дома на културата, а прожекциите са с „Вход свободен” за всички граждани! 
Всички продукции включени в конкурсната програма ще бъдат оценявани от Международното жури. Тази година в неговият състав влизат дългогодишният директор на Българската редакция на Дойче веле в Бон - журналистката Румяна Таслaкoва, България/Германия; кинокритикът проф. Божидар Манов, вицепрезидент на ФИПРЕССИ (2001-2005, Международна федерация на филмовите критици); кинорежисьорът Иван Митевски, Македония; екологът Марк Босани, Великобритания от Коалиция за климата – България, проф. д-р Здравко Каменов, Медицинска академия - София.
В рамките на Европейския екологичен фестивал „Зелена вълна-21 век” в Кърджали ще бъдат представени две фотографски изложби. „По силни от огъня” на Силва Тонева и „Исторически аграрен пейзаж“, организирана от Италианския културен институт - София, придружена от двуезичен каталог. 
Фестивалната програма включва и международни изложби на известни автори от балканските държави, засаждане на дървета във фестивалния парк „Зелена Европа”, Конкурс за детска рисунка на асфалт и литературен конкурс на екологична тематика, 5-то Национално състезание по Еко бадминтон: “Спортът за един по-екологичен свят”, организирано от Българската федерация по бадминтон и още други екологични прояви.
Фестивалът, който е единствен по рода си в страната, ще бъде закрит на 29 септември, когато ще бъде връчена и голямата награда „Щъркелово гнездо”.
Организатори на форума са Представителството на Европейската комисия в България, фондация „Европейки екологичен фестивал” и община Кърджали.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини