От х:

Днес в x:

Разстрелът на банкерката в Бургас - за назидание

Не съм убил за пари, обясни в съдебната зала обвиненият в разстрела на банкерката Павлинка Йовчева - Любомир Симеонов. Той каза, че го е направил "заради държавата и заради хората", съобщи БГНЕС.

"Докато има бели якички в тая държава, скъпо платени, алчни, нито държавата ще върви напред, нито икономиката ще върви напред и хората ще стават все по-гладни", каза пред медиите Симеонов. Той покани журналистите да му идват на свиждане и обеща, че ще се опита да направи пресконференция, на която да разкаже всичко.

Бургаският окръжен съд го остави с постоянна мярка "задържане под стража" за предумишлено убийство. На въпрос съжалявал ли е, Симеонов каза, че не може да отговори еднозначно. Служебният му адвокат Ваня Радиева подчерта, че той иска да разкаже всичко на медиите. В деня, в който се е предал, той е обмислял да отиде в национална медия в София, пред която да обясни деянието си.

Относно мотивите му, Радиева подчерта, че той е убил, за да може някой да го чуе. Обмислял е и сам да посегне на живота си, но не е могъл. Симеонов е имал одобрен европроект, но е трябвало да го съфинансира. Решил е да направи това с банков заем от финансовата институция, в която е работела Павлинка Йовчева. От въпросната банка са му дали уверение, че ще му отпуснат, но в последствие започнали да му налагат да ползва определена строителна фирма. Симеонов е отказал.

Пред адвоката си, той е пояснил, че не обича да му извиват ръцете по този начин. Той не е желаел и защита, споделил й е, че и 100 години може да лежи в затвора. Не е посочил дали убитата Павлинка Йовчева е отговорна за натиска, като виновници е говорил е за "те". Ваня Радиева подчерта, че не е имал списък с хора за убиване. Определил го е като кауза, защото никоя институция, до която е сигнализирал не му е обърнала внимание.

Очаква се делото да се гледа по съкратеното съдебно следствие, защото Любомир Симеонов признава за убийството. Присъдата му може да е от 15 до 20 години затвор, доживотен или доживотен без право на замяна.

Убийството на Павлинка Йовчева бе извършено в понеделник сутринта в Бургас. 54-годишната банкерка бе застреляна до зеленчуков магазин на ул. "Поп Грую" около 8 часа. Любомир Симеонов се предаде два часа по-късно в полицията в Сливен.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини