От х:

Днес в x:

Приключи заложническата криза в Найроби

В събота въоръжени лица нападнаха посетителите в луксозния търговски център „Уестгейт” в Найроби. Отговорност за атаката пое свързаната с „Ал Кайда” групировка „Аш Шебаб”. По последни данни са загинали 62 души.

Вчера кенийски сили за сигурност предприеха операция срещу екстремистите. Операцията продължи по-дълго от очакваното, но силите за сигурност успяха да си върнат контрола над „Уестгейт”, оповести вътрешното министерство на Кения.

„Ние контролираме Уестгейт”, съобщи министерството в „Туитър”, около 60 часа след като въоръжени ислямисти атакуваха комплекса и убиха най-малко 62 души. „Нашите сили прочистват мола етаж по етаж, търсейки за някои останал. Ние вярваме, че всички заложници са освободени”, посочва министерството.
Малко преди това говорител на правителството каза, че тридневната обсада от въоръжени екстремисти, в резултат на която бяха ранени около 200 души, е към своя край.

„Нашите специални части са вътре в сградата проверявайки стайте. Очевидно това е много голяма сграда. Ние смятаме, че всички, заложниците, са евакуирани, но ние не искаме да рискуваме. Специалните части си вършат работата и да, смятам, че сме близо до края. Спецчастите наричат това прочистване. Това е комплексна и сложна операция. До момента не са срещнали съпротива, но разбора се ние не отхвърляме вероятността няколко от тях да се крият в отдалечена стая или скрито място”, каза говорителят Маноа Есипису.

По време на операцията в района са се чули няколко силни експлозии.

Междувременно кенийската полиция съобщи, че е арестувала над десет заподозрени, те ще бъдат разпитани относно атаката срещу търговски център в Найроби. „Арестувахме над десет лица, те са подложени на разпити във връзка с атаката в мола „Уестгейт”, се посочва в съобщение на полицията.

Около 200 души са спасени в резултат на операцията на кенийските сили за сигурност по освобождаването на заложници от атакувания търговски център в Найроби. От спасените 200 души в болници са настанени 65 души. При операцията са ранени 11 военнослужещи, които също се намират в лечебни заведения.

Сред терористите, превзели търговски център в Найроби и взели за заложници част от посетителите му, е имало „двама – трима” граждани на САЩ и „един британец”, съобщи министърът на външните работи на Кения Амина Мохамед. Министърът ги описва като млади хора на възраст 18-19 години. По думите й, те са от арабски или сомалийски произход, и са живели в „Минесота и едно друго място” в САЩ.

Британският екстремист е бил жена, която е „правила това много пъти и преди”.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини