От х:

Днес в x:

Кърджалиец прегражда магистрала „Марица” с бетонни колове

Петър Ангелов

„На 15 септември ще оградя с бетонни колове земята си край Капитан Андреево, защото не ми е платена. Коловете, които съм поръчал на фирма, ще преградят трасето на магистралата. Край вече! Нямам нерви да се разправям с държавата!”

Това заяви бизнесменът Петър Ангелов от Кърджали. През последните 5-6 години той се влачи по съдилища за отчуждените 6 дка земеделска земя край Капитан Андреево, която не му е заплатена и до ден днешен.

Сагата на бизнесмена започва през 2007 година, когато с постановление на Министерския съвет са отчуждени 6 от 16-декаровия му парцел за строежа на автомагистрала „Марица”. Сумата, определна за обезщетението, е 13 028 лева.

Ангелов и съпругата му Божана, която всъщност се води  собственик на земята, не са доволни от размера на обезщетението и го обжалват в съда. Следва върволица от съдебни дела, които приключват в края на 2012 година с окончателно решение на Върховния административен съд. Магистратите постановяват на собственика да се изплати обезщетение от 59 817 лева за 6-те декара.

Според друго решение пък, този път на Конституционния съд, върху отчуждената земя не може да се прави нищо, докато тя не бъде платена на собственика. Казусът засяга случаите с отчуждителните процедури. Това е решение № 6 от 2013 г. на Конституционния съд.

Така на практика кърджалиецът има зад гърба си цялата сила на закона, е срещу себе си – цялата мощ на държавата.

В тази история, разбира се, има и неизяснени моменти.

Земята от 16 дка край Капитан Андреево е била закупена през 2006 година, т.е. само година преди отчуждаването, за „5-6 хиляди лева”, признава Петър Ангелов. Дали теренът е купен със спекулативната цел да се прецака държавата след започването на аутобана, може само да се гадае. Петър Ангелов твърди обаче, че е закупил общо около 100 декара в онзи край с идеята да  прави овощни градини.

С напредването на трасето на магистралата под нея остават не само отчуждените 6 дка, унищожена е голяма част и от останалия парцел, затрупани под тонове чакъл и пръст.

Според специалисти в земеделието цената на декар земеделска земя, в зависимост от много условия (категория, дали е комасирана, разположение), върви около 300-400-500 лева в нашия регион. Има и по-скъпи терени, наближаващи хилядарка. Но за цена от 10 000 лева за декар, (каквато е оценката на вещото лице във ВАС Димитър Евтимов Бошнаков – 59 817 лв. за 6.128 дка), в Хасковско не са чували. С уговорката, че при наличие на трайни насаждения цената се увеличава.

Според Петър Ангелов ужилените собственици на отчуждени земи по трасето на магистралата са почти 500. Сред тях има от Капитан Андреево, от Харманли, от Димитровград, както и от повечето населени места край изграждащия се аутобан.

От пресцентъра на областната администрация в Хасково уточняват, че не са изплатени земите на тези собственици, които обжалват размера на обезщетението. Петър Ангелов пък твърди, че земите не са платени на никого, поне на тези, с които е контактувал.

Понеже случаят е достатъчно сложен и има много гледни точки към проблема, Haskovo.net ще продължи да следи развитието му. Още повече, че Ангелов е завел иск срещу държавата, а делото е допуснато за разглеждане в съда в Страсбург. Искът е за 700 000 лв.  

Тодор Кръшков 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини