От х:

Днес в x:

Фамилия от Мандра възстановява 500-годишен храм, дава курбан

Ангел Марчев пред параклисаа "Св. Марина" край Мандра

Курбан за здраве на голяма Богородица даде днес в двора на селската църква семейство Марчеви от хасковското село Мандра. Животното за курбана е от Ангел Марчев, който през последните години е поел и грижата за многовековния параклис „Св. Марина“ край селото. Храмът някога е бил в самото село, но впоследствие жителите му са се преместили на сегашното място, където издигнали нова, по-голяма църква.

През есента Ангел Марчев наел майстори, които да поправят покрива. Тази пролет пък шпакловали вътрешността на параклиса. Пак той е поставил 6-метров метален кръст пред входа.

Арендаторът на селските ниви пък – Слави Тончев прокарал път през баирите до параклиса. Доскоро дотам се стигаше само с високопроходими автомобили.

„Този храм е бил строен през 1465 година“, твърди бащата на Ангел – Гого Марчев и показва крайъгълен камък в стената на параклиса. На него е изсечена годината, добавено е „юли“. Този храм е на 548 години, изчислява Гого Марчев.

По неговите думи аязмото, на метри от параклиса, е с лековита вода. Дори изброява случаи, в които хора са били спасени от страховити болести, благодарение на вода от аязмото.

„Интересното е, че по това време реката пресъхва. Аязмото обаче – не“, допълва той.

Сега фамилията се заела за намери зографи, които да изпишат вътрешните стени на параклиса. „Важното е, че направихме покрива, да не се руши, останалото малко по малко ще стане“, казва още Ангел Марчев.

Тодор Кръшков



Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини