От х:

Днес в x:

Зоо Доброволци спасяват със салса бедстващите животни на Хасково

Казанлъчанката салса танцьорка Шери си хареса хасковско коте

Зоо доброволци от Хасково организират салса парти в събота за набиране на средства за животни в беда в Хасково. В графата попадат животинки, които са обект на насилие, пострадали от катастрофи или отстрел или просто малтретирани улични кучета и котки, които впоследствие се озлобяват срещу човека. Доброволците издирват, лекуват, ваксинират и кастрират тези животинки. Настаняват ги у тях и им пускат по интернет снимки и своеобразен паспорт в търсене на осиновители. Това по принцип се прави от действащи приюти , обаче в Хасково няма такъв. Затова пък имаме истински проблем с бездомните кучета.

Зоо доброволците са абсолютно доброволна организация, която в момента е в процес на регистрация като НПО. Обединява всички приятели на животните в страната. Има фейсбук страница Зоо Доброволци-Хасково. Към момента в областният град има не по-малко от 10-на членове. Поне двама ветеринари им съдействат с евтини или направо безплатни ваксинации и кастрации на животни. Като цяло обаче процедурата по приемане, лекуване и транспортиране на бездомно животно към осиновителя излиза доста скъпо. Особено ако е в чужбина. На бездомно куче например се правят тестове за всички видове болести, ваксини и паспорт. Излиза около 150 лв. Отделно транспортът до София, за който се взима по 100 лв на едро животно/транспортът е със специална кола/. Отделно и приют ако заминаването не е в същия ден. За набирането на тези средства, Зоо Доброволците организират периодично салса партита в хасковския клуб Егоист. Сътрудничат им
Free Salseros (Фрий Салсерос) – любителска група по кубинска салса Хасково-Димитровград. Членовете са типични Street dancers, които учат и популяризират страстния танц напълно безплатно. Тренировките се водят под открито небе от хасковлийките Габриела Милкова и Петя Петрова. Веднъж месечно на хасковлии гостуват професионалисти от Пловдив, Варна и др.градове от България и се прави голямо парти. За купона в събота от 9 часа участие са заявили поне 80 души. Даренията за животните не са задължителни, уточниха организаторите, но добавиха че са необходими за да се направят някакви стъпки към решаване, най-вече на кучешкия пробрем в Хасково. Десетки животни вече са осиновени в чужбина, най-активно се действа в Немско. Там Зоо Доброволки са германките „Елена рафаел и Хелга Кох. Животни се насочват и в Австрия.

Г. Христов

Последното салса парти в Хасково. В събота ще има поредно
Зоо Доброволци в Хасково
В партитата обикновено се включват стотици хасковлии
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини