От х:

Днес в x:

Изобретател прави плувците бързи като патките

Изобретателят Михаил Михайлов със своята ръкавица

Хасковлията Михаил Михайлов измислил приспособление с помощта на което плувците ще бъдат бързи...като патките. 65-годишният пенсиониран елтехник измайсторил специален вид ръкавица, която имитира патешките ципи и позволява драстично увеличаване на КПД-то на плувеца при замах. Устройството вече е тествано от професионален спасител. Според Георги Серафимов, ръчните плавници давали допълнителна скорост и устойчивост. В морето пък, предпазвали от опасността да се загребе медуза, допълни практическите ползи спасителят.

Идеята за ръчните плавници хрумнала на пенсионираният електротехник още преди години, когато работил в хасковския птицекомбинат. „Гледаш една малко пате, пуснеш ли го обаче на вода и хоп-веднага го губиш от очи“. Бай Михаил се питал как така дори и невръстните патета са много по бързи от най-добрите плувци, пък нямат нито мускули нито голям замах. Отговорът бил очевиден-заради ципите между пръстите. Михайлов решил да ги копира със специален непромокаем плат. С помощта на силиконови пластини ръкавицата подлежи на двойно регулиране, спрямо ръката на плувеца.

Според Серафимов, плавниците трябва даже да бъдат въведени като задължителни за колегите му. Заемат малко място и се слагат изключително бързо, допълва спасителя. Негови колеги обаче не са толкова ентусиазирани. Според тях, ръкавицата може да е идеална за мъже, но не и за жени. Причината е, че увеличената работна площ на дланта изисква значително по-голямо мускулно натоварване и съответно значително по-развит раменен пояс. От друга страна плавателността на жените е доста по-добра и заради по-леката костна система, следователно ръкавицата им е излишна.

Това не е първото изобретение на Михаил. Наскоро той създал импровизирани ледоходки, със 100 %-ова гаранция срещу подхлъзване, дори и да се върви по лед като стъкло. Идеята дошла след нещастен случай с най-добрия му приятел-известният саксофонист на Хасково Ангел Пройков. Миналия ноември,той взел че си счупил крака точно пред блок 22-ри на Орфей. „Нашата улица я наричаме „първомайска“ защото имаме сняг и лед до 1-ви май“ шегува се бай Михаил. За да спести други подобни инциденти разработил ледоходките - от силикон и болтове-неръждавейка. С тройна система за регулиране и възможност един чифт да се напасне към обувките на мъж, жена и дете.

Изобретателят смята да патентова находките си. В момента още работи по дизайна, но дори и така към изобретенията му вече има търговски интерес – поръчали му и ледоходки и плавници.

Г. Христов

Спасителят Жоро Серафимов се радва на новопридобитата скорост
Спасителят е категоричен че е много по-бърз
А Михайлов е категоричен, че една патка не трябва да бъде по-бърза
Изобретателят намерил начин да предпази съгражданите си и от падане през зимата-с ледоходки
Нагласят се към всеки крак
Гарантират законтряне на пръстите и петата
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини