От х:

Днес в x:

Редактираният Бюджет 2013 мина окончателно в НС

арламентът прие актуализацията на бюджета за тази година окончателно. В променената макрорамка се предвижда увеличаване на дефицита до 2 на сто от брутния вътрешен продукт и емитиране на нов дълг от 1 млрд. лева.

„С дебатите по актуализацията на бюджета бяха разсеяни редица митове”, каза след приемането на актуализацията финансовият министър Петър Чобанов.

Според него първият мит, който е бил опроверган, е този, че актуализацията застрашава фискалната дисциплина.

„Малко е пресилено да говорим за фискална дисциплина през последните години, тъй като не е фискална дисциплина: неплащане на бизнеса, просрочване на връщане на ДДС, прехвърляне на разходи за следващи години, нефинансиране на основни сфери, да се спрат плащанията към Световната банка през 2012 г., да не се плащат задължения, поради които България е заличена от картата на германските инвестиции по света”, обясни той.

Вторият мит според него е, че няма нужда от актуализация на приходите.  „Данните от юни категорично показват, че има нужда от такава актуализация. Трети мит – десницата в парламента е за по-ефективни разходи. За съжаление в нито едно от изказванията на ГЕРБ нямаше предложение как точно те да са по-ефективни. Нямаше нито едно предложение за намаление на разходите”, каза министърът.

Актуализацията на бюджета влиза в сила три дни след обнародването в Държавен вестник.  Промените в Закона за бюджета бяха гласувани в рамките на два дни.

Целта на актуализацията е както разплащане с бизнеса и възстановяване на ДДС, така и реализирането на социални мерки, насочени към най-уязвимите групи.

С 28 лева ще се увеличат парите за месечното обезщетение за деца с увреждания и така те ще достигнат до 217 лева. 

Очаквано депутатите отхвърлиха предложение на Десислава Атанасова и Даниела Дариткова от ГЕРБ за отделяне на 30 000 000 лв. за изграждане на Национална педиатрична болница.

„Хора, които взеха 2 млрд. лв. за здравеопазване, в момента ронят крокодилски сълзи и  говорят за пари за здраве”, обясни защо е гласувал „против” Емил Райнов от Коалиция за България.

Депутатите отхвърлиха предложение на ГЕРБ за осигуряване на 10 млн. лв. за създаване на кадастрални карти и регистри по Черноморието. 

От ГЕРБ предлагаха и осигуряване на 2 млн. лв. за изготвяне на общи устройствени планове на общините, които не са възложили такива. Според Любен Татарски тези пари са жизнено необходими за общините. И това предложение не беше подкрепено от мнозинството в пленарна зала. 

Спорен текст се оказа и за какво да се използват 85,6 млн. лв. от продажба на емисии парникови газове. От ГЕРБ искаха те да бъдат за социални мерки като енергийни помощи, но мнозинството реши да отидат в НЕК, за да компенсират намаляването на цената на тока. 

Според Рамадан Аталай от ДПС средствата не могат да отидат за пенсии, а за компенсиране на „зелената” и „кафява” енергия.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини