От х:

Днес в x:

От днес: 2 седмици глад и религиозен екстаз

Отец Митко отслужи празничен водосвет

С празничен водосвет в църквата "Успение Богородично", днес в Хасково бе дадено официалното начало на двуседмичните Богородичнти пости. Това е вторият по строгост пост в църковния календар, след Великия/великденски/ пост. В рамките на две седмици църквата препоръчва да вярващите въздържание и максимално ограничение на телесните сладости. На мушката първо попада храната. Забранено е яденето на мазни храни, като в понеделник, сряда и петък се забранява и употребата на растителни мазнини, като олио и зехтин. Трябва да ядем само сурови плодове и сухоежбина. Месото е изцяло забранено, като само на Преображение Господне/6-ти август/ се разрешава риба. Постът се смекчава до известна степен в събота и неделя, когато ни се разрешава манджи с растителни мазнини и вино. Като цяло изискването към храната е да не се ядят, забележете, вкусни и сладки гозби. Най-добре хляб и вода. 

Гладът обаче е препоръчителен и в други сфери. Сексът и въобще плътските удоволствия са забранени. Забранени са и сватбите. На времето само те са давали законното основание да правиш деца, така че на практика между 1-14-ти август е забранено създаването на поколение. Че Църква и Вяра не е едно и също нещо илюстрира пълния разрез на тази забрана със завета на Спасителя: Множете се плодете се! 

В контекста на забраната на страстите за този период, не се препоръчват партита, кавги и отдаване на пороци. Всичко трябва да е на фокус към духовното и към отдаване на почит на сакралното събитие-Успението на Божията майка. То се отбелязва на 15-ти август, като важно за отбелязване е, че на тоя ден не се празнува смъртта, а заспиването/успение на църковно-славянски/ на Богородица. Защото след изкупителната смърт и Възкресение на Спасителя, християнинът не се страхува от смъртта, знаейки, че вече е избавен от нея.


Теологичните особеностти на вярата привлякоха малко на брой, предимно възрастни, християни. Дошлите запалиха по една свещичка, казаха по една молитва и потеглиха към забързаното ежедневие. Що се отнася до постите, както отбеляза възрастен господин: „управниците ни принудиха да постим през цялата година“. В църквата не бяха забелязани представители на местната или централна власт.

Г. Христов  

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини