От х:

Днес в x:

Краставици се харчат като топъл хляб под соц. флаг с царевичак

Старо соц. знаме, наредено до трибагреника, привлича вниманието на шофьорите в посока от Хасково за Кърджали.

Атрактивният червен на цвят флаг с герб, изобразяващ царевица със забелени листа се е превърнал в оригинален символ на крайпътния павилион за корнишони близо до с Конуш.

Стоката там е екстра качество и идва буквално от нивата. Само на метър зад импровизирания пътен тезгях посред обед гръб превиват 5-6 работника, които дообират последните редове от 6 -декаровия масив с краставичките.

Нивата е собственост на двете сестри Таня и Бояна от няколко години. Преди време отглеждали 10 декара с корнишони, но скоро свили стопанството си с 4 декара. От тази година имат и подкрепление в бизнеса- чаровницата Гергана.

Младата жена се появява из редовете с със шоколадов тен като добит от месец престой на морето. Обяснява обаче е загарът й е „кърски“.

Въпреки че е съсобственик на нивата, Гери е неотлъчно до работниците и много често влиза също да бере. Напоследък за продажбите й помага майката на съдружничките й -Марушка.

Макар краставичките им да са достойни по размерите и вкусови показатели за международно изложение, жените обясняват, че от година на година пазарът се свива. Берат по тон на ден. Прекупвачите им ги изкупуват на едро по 45 ст. за килограм. На пазара до крайния потребител първото качество корнишони стига за около лев, обяснява Марушка. И крайпътния тезгях е само и само, за да не изостава стоката.

Интересното знаме пък скоро домъкнал местен младеж. Флагът на някогашното ТКЗС “Никола Арнаудов“ в с. Конуш изскочил от склад докато разчиствали за ремонт читалището. Монтирали го на павилиона и сега се вее като скъпа реликва. „ То си е антика. А пък хората много се смеят на герба на ТКЗСТ-то -царевичния кочан и докато пазаруват си повдигат настроението-младите с шегички, по-възрастните със спомени от близкото минало“, казва усмихнатата леля Марушка.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини