От х:

Днес в x:

Дъждовното лято „ обра" корнишоните до август и вдигна цената им с 30 ст.

Изображение 1 от 5

    Дъждовното лято е на път да провали стопанската година и на земеделците от хасковското село Манастир. Местните са популярни с качествените корнишони, които отглеждат. Тази година обаче не се надяват да изкарат добри пари от труда си.

    Заради многото дъжд и малкото слънце тази година краставичките почти свършват.„Още рано, рано дъждовното лято „обра краставичките“, казват производителите, които вадят стоката от нивата направо край пътя. Освен многото вода, и градушка ги ударила, от което допълнително загубили част от реколтата си. Краставиците са по нивите, очукани, нямат листа направо, споделят хората. Но освен с корнишоните дините и пъпешите са също ударени. Много лоша е тази година.

    Надя е от производителите от Манастир, които гледат краставички, не разчитат на помощ тази година. Сама ги пръска, сама ги бере, защото няма нужда от наемници, няма стока. „Ако през други години през август и дори до средата на септември корнишоните са в сезона си и хората тогава ги купуват най-много за зимнина, то сега гарантирам, че до 10-15 август в тази част на региона няма да има корнишони.“, казва производителката. Заради липсата на стока се вдига и цената. Миналата година в сезона си краставичките са стрували по 1.15 лв.-1.20 лв. килото, а тази година са твърдо на лев и петдесет.

    Тази година дъждовете, миналата година пък ни разсипа акара, така че сме с намерение вече да приключваме със земеделието, казва Надя.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Ха
      Хасковлия
      33 -3
      13:03, 5 авг 2018
      Госпожа Славова изобщо не се занимава с пунктуация. Запетаи в сложни изречения според нея не съществуват. Членуването на подлог също не ѝ е ясно.
      И понеже е възможно някой да се възмути на коментара ми, искам да напомня, че всеки трябва да си върши качествено работата. В случая - да пише грамотно.
    • 2
      Ма
      мастикаджия
      10 0
      19:44, 5 авг 2018
      Прав си,градски!макар,че като гледам краставичките,си ги представям кисели и хрупкави.И като добавиш шише потна мастика,става извънземно!Ще си объркаш граматиката.Наздраве ,готини!
      • Ри
        Рижавия х.ѝ...
        3 -1
        21:10, 5 авг 2018
        ЩО не мЪ хванеш за Рижавия х.ѝ...
    • 3
      Ст
      Стефан
      4 -3
      07:34, 6 авг 2018
      За 1.5 да си ги ядът те. Едно че не ги бива от вън наредилихубави а вътре2за нищо не стават второ и в кантара удрят
    • 4
      45
      459
      2 -1
      11:13, 6 авг 2018
      Пак смешна статия... В Хасково и околията не е имало такива дъждове и градушки... :)
    Последни новини