От х:

Днес в x:

Центърът на София блокиран, петима протестиращи задържани,

Центърът на София е почти изцяло блокиран, след като протестиращи спряха движението на Орлов мост и по булевардите "Цар Освободител" и "Дондуков". Петима души са задържани. Струпаната пред парламента полиция осуети живата верига.

Движението по бул. "Цар Освободител" е блокирано от Министерски съвет до Народното събрание, а в района има засилено полицейско присъствие.

Протестиращи седнаха и на кръстовището на бул. "Ал. Дондуков" и ул. "Г. С. Раковски" и блокираха и там движението. Четирима от тях бяха задържани, предаде БНР.

Малко по-късно хората блокираха и кръстовищата на Орлов мост и до Софийския университет.

Протестиращ пред СУ е бил спрян за проверка на документите за самоличност, но се е опитал да избяга от полицаите, предаде БНР. Патрулен автомобил го е преследвал за кратко и мъжът е бил задържан. Хората твърдят, че полицаите искат да ги сплашат, за да прекратят протестите.

Четирима пък бяха отведени с полицейски автомобил, след бяха посочени от останалите протестиращи пред Софийския университет като провокатори, съобщи "Фокус".

Блокада в деня на Левски

Денят за окупация на парламента бе избран символично, тъй като днес се навършват 176 години от рождението на Васил Левски.

Много от дошлите носят български знамена, като на някои е изобразен ликът на Апостола на свободата. 

Още от понеделник организаторите раздават по време на протестите флаери с лика на Апостола и надпис: „18 юли, 08.30 часа сутринта - ударен протест. Вземи отпуск , бъди пред парламента. Нека уважим Апостола. Всичко се състои в нашите задружни сили".

Младежи направиха бърза физзарядка.

На земята пък са сложени бели плакати на които пише „вие току що смазахте” и са изброени „българските лекари”, „пенсионери”, „българските майки” и т.н.

Идеята е, когато се влиза към парламента, депутатите да стъпват върху тях, за да смажат символично изброените десетина различни групи в българското общество. Чуват се силни освирквания, протестиращите надуват свирки, скандират „Оставка”.

Пред парламента дойдоха и много хора от провинцията. Автобус от Благоевград пристигна с хора, недоволни и от назначението на Муса Палев за областен управител. Един от тях обясни пред bTV, че сами са събрали пари за пътуването и не са организирани от никого.

Протестиращ: Тотално сме дезорганизирани

"Ситуацията пред парламента не е добра. Протестиращите сме тотално дезорганизирани. Отцепили са периметъра до "Раковски" и оттам са осигурили трасе на депутатите. Хората го виждат и няма кой да ги организира, за да дублират полицейския кордон от външната страна и да спрат колите".

Това написа потребител на Дир.бг, който тази сутрин е бил на протеста пред Народното събрание. Според него протестът спешно се нуждае от организационен щаб - отговорници на мобилни групи от по 50-100 души в непрекъсната телефонна връзка.

"Тази сутрин в 8.30 ч. броят на полицаи и протестиращи беше равен. Това ако не е безобразие, не знам кое е!", възмутен е протестиращият.

Същевременно пред Столичната община недоволни граждани се събраха за втори ден на протест срещу ежедневното блокиране на улици и булеварди в София.

Някой от митрополитите също се обявиха против блокадите.

"Блокирането на пътища настройва хората, това не е начин, по който ще се реши един политически проблем. Ние имаме да решаваме много важни въпроси и един час не може да стигнем до Светия Синод", каза Ловчанският митрополит Гавриил, цитиран от БГНЕС.

Заседанието на Светия Синод започна след малко закъснения заради блокирания от протестиращите център. Митрополитите стигат с автомобилите си до Орлов мост и от там вървят пеша до сградата на синода.

"Да, бях блокиран и стигнах пеша до тук", каза и Пловдивският митрополит Николай.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини