От х:

Днес в x:

България на дъното по социална сплотеност

България е на дъното на класацията за социална сплотеност на населението, твърди германската фондация „Бертелсман”. Последната позиция си делим с Гърция и Румъния.

На първо място сред изследваните общо 34 държави е Дания, следвана от Норвегия, Финландия и Швеция.

Проучването обхваща развитието от 1989 година досега в области като доверие в околните и усещане за справедливост. Изследователски екип от Бременския университет е изследвал за фондация „Бертелсман" социалната сплотеност във всички държави членки на ЕС (преди присъединяването на Хърватия), както и в държавите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Австралия, Израел, Канада, Нова Зеландия, Норвегия, Швейцария и САЩ.

Авторите на изследването отчитат неизбежната взаимовръзка между сплотеност на обществото и ниво на благосъстояние, поради което на челните места са страни като Австрия, Лихтенщайн, Швейцария.

Гражданите в тези страни са с по-висока степен на обществена отговорност, имат положителна емоционална обвързаност с останалите членове на общността.

При изследването са взети под внимание отговорите на въпроси като: Можете ли да се доверите на повечето хора около себе си? Как се отнасяте към съседи, които са с различен от вашия цвят на кожата? Какво е доверието ви към политиците и полицията? Оказал ли сте някаква помощ на непознат човек през последния месец или дарили ли сте пари?

Като добри рамкови условия за силна сплотеност учените посочват по-високото благосъстояние, по-голямата равнопоставеност в доходите и развитието към общество на знанието. Миграцията и глобализацията не са пречки, констатира изследването.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини