От х:

Днес в x:

Сугарев приет в болница, децата му също започват гладна стачка

Едвин Сугарев, който вече 22-ри ден гладува, е приет в реанимация, съобщи една от дъщерите му пред БНР. Шестте му деца също започват гладна стачка. Протестиращите пред парламента днес опитаха да попречат на Мая Манолова от БСП да влезе.

В разпространено до медиите отворено писмо до Сугарев, който гладува вече 22-ри ден, децата му казват:

"Ние, Борис, Ела, Йоан, Кристиан, Стефан и Тея, се обръщаме към теб като твои деца с желанието да заявим своята съпричастност към безкористния ти жест и решителност. Въпреки молбите, които отправиха към тебе интелектуалци, общественици и граждани, въпреки загрижеността на семейството и приятелите ти, въпреки влошаващото ти се здраве решението да продължиш беше твърдо. Разбираме тежестта на твоята дума, но отказваме да приемем факта, че тя остава нечута".

Затова, шестимата заявяват, че също започват гладна стачка, защото не приемат да живеят в общество, в което протестът на хилядите българи не осъществява своето предназначение.

"Въпреки съвета ти никой да не те следва в това гладуване, решихме, че не можем да те оставим сам, и се присъединяваме", заявяват още децата на Сугарев.

Писмото е подписано от Борис Сугарев, Ела Сугарева-Макгий, Йоан Сугарев, Кристиан Сугарев, Стефан Сугарев, Тея Сугарева.

Преди два дни приятелят на Сугарев - писателят Владимир Левчев - син на поета Любомир Левчев, се обърна с отворено писмо към премиера Пламен Орешарски да подаде оставка.


Протестът пред парламента

И днес стотина души продължават да протестират пред Народното събрание. Те попречиха на зам.-председателя на парламента Мая Манолова да влезе от служебния вход, предаде "Фокус".

При опит да заобиколи, тя бе посрещната от протестиращи, които започнаха да я освиркват и да искат оставка. На въпрос какво им е казала, депутатката от БСП заяви, че просто търси начин да влезе в сградата. Полицаите й направиха път и тя премина през загражденията.

Протестиращи има около цялото Народно събрание. На няколко пъти те се опитаха да блокират движението по бул. "Цар Освободител", но полицията не им позволи. Последният им опит обаче успя.

Протестиращите са издигнали лозунги, които гласят: „Гражданите да избират министри и всички висши длъжност”, „Как да ви обичам на инат”, „Блокада на парламента”, „Урок номер 7: Фасадната демокрация не е демокрация”.

Двамата мъже, които раздават „висящо кафе" - Валентин и Жоро, разказаха, че тяхната инициатива е събрала над 1500 лева вече и парите са дарени на църквата „Свети Георги" в квартал „Дървеница". Кафето се раздава безплатно, но има касичка, в която всеки от протестиращите може да остави определена сума пари, ако пожелае, съобщи Дарик радио.

Днес протестиращите могат да си вземат и баница и кисело мляко, които се раздават безплатно. 

Велосипедисти отново подкрепиха протеста, като направиха обиколка на парламента.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини