От х:

Днес в x:

Медии и медици обърнаха министър Андреева, хвали Близнаков

Д-р Славчо Близнаков получи похвали от доскоро критикуващият го министър

Министърът на здравеопазването Таня Андреева преобърна на 180 ° мнението си за хасковската болница и нейното ръководство. В лична среща разговор в София министърката признала, че сгрешила в преценката си, похвалила директора Славчо Близнаков и изразила надежда за в бъдеще да работи успешно с неговия екип.

 На срещата се изяснило още, че „подвеждането“ на госпожата било на базата на годишния отчет за 2012-та година, който рисувал нараснали задължения на болницата. Днес обаче тя се запознала и с отчетите за 2010-та, и 2011-та г.ОТ тях е видно, че просрочените задължения всъщност са намалели значително, преминалите пациенти са се увеличили значително и са разкрити нови, включително никога несъществували досега в Хасковско, отделения.

Освен това министър Андреева се е запознала с текущото положение в МБАЛ за първото 6-месечие на 2013-та година. Разликите са две, но значителни. Към 31-ви декември 2012-та  г. новооткритото отделение по инвазивна кардиология бе само пасив, измерващ се с 1,8  млн. лева. В отделението бяха назначени лекари на щат, които получаваха заплати, но същевременно отделението не работеше поради липса на договор за клинични пътеки. От 1-ви януари 2013-та година Инвазивната кардиология обслужва по 200 души на месец и скоростно се превръща в златна мина, като се има предвид стойността на клиничните пътеки там-средно по 2000 лв едната.

Втората разлика е в изтегления овърдрафт, с който се погасяват огромна част от просрочените задължения. Едно, че овърдрафтът е на значително по-ниска лихва от съществуващите дългове, второ, че задълженията по него не са просрочени и няма риск заради тях да бъдат запорирани сметките на болницата. 

Министър Андреева обещала държавна помощ за хасковското АГ, за което Близнаков признал, че е в тежко положение. Самата Андреева е гинеколог и обещала активно съдействие, особено за планирания ремонт на отделението. По информация на ухо, д-р Андреева дотолкова се ентусиазирала, че обещала лично да оперира в Хасково. Което едва ли ще стане, но поне звучи добре. 

За отбелязване е, че срещата е протекла в присъствието на камери и микрофон от телевизията на Сашо Диков. Журналистът, който не бяга от скандалите, а те бягат от него, преди няколко дни постави министър Андреева в наистина конфузна ситуация. В свое предаване Диков директно притисна министъра заради протестите на медиците в Хасково, а тя пък пробвал да се измъкне с думите, че уговорила среща с д-р Близнаков. Водещият обаче на момента набра Близнаков, който в ефир отрече за такава среща. След неловката ситуация, било решено срещата все пак да се състои в присъствието на Диков. Това изравнило резултата в очаквания със страх мач на „чужд терен“, в който се сметяше, че ще падне главата на хасковския изпълнителен директор. 

До насрочване на общо събрание на акционерите бордът в хасковската болница остава непроменен с председател д-р Валери Митрев, изп. директор д-р Славчо Близнаков и д-р Тодор Пандов като член. Датата за ново общо събрание още не е насрочена.

Г.Христов  

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини