От х:

Днес в x:

Делян Добрев: Стойнев бърка, мините не са във фалит, а на печалба

Делян Добрев

„Мините не са водени към умишлен фалит, както твърди министърът на икономиката Драгомир Стойнев. Напротив – за всяка от последните годините те са на печалба”.

Това заяви на извънредна пресконференция днес в Хасково бившият икономически министър Делян Добрев. Извънредният брифинг бе по повод изявленията на наследника му на поста за проблемите в енергетиката.

„Повишаването на цената на въглищата не са пътят към решаване на проблемите. Този въпрос винаги са ни го поставяли синдикатите. Ще дам един пример. В мините работят около 7 000 души и всеки ден те се извозват до местоработата им с транспорт, и това го извършваше една фирма. Средната цена, на която ги возеха, бе около 3 лева на километър, при нормална средна цена от 1.70 лв. Ние проведохме една конкурсна процедура, като разделихме маршрутите на 11 лъча. Явиха се над 40 фирми, в резултат на което сключихме договори при средна цена от 1.70 лв. Или може би стотинка-две отгоре, не си спомням точно. Но съвсем точно си спомням, че в резултат на този конкурс мините спестяват по 20 000 лева на ден. Ето, това е пътят за решаване на проблемите в мините - оптимизиране на разходите, а не най-лесното вдигане на цената на въглищата, защото това ще рефлектира по веригата”, обясни Добрев.

Той отговори и на изявлението на Драгомир Стойнев, че НЕК има задължение от 1.9 млрд. лв. „Да, това е точно така. Но когато се казва какви са задължения, защо се премълчава откъде са натрупани. А те са натрупани заради похарчените 1.5 млрд. в Белене и 1 млрд. в Цанков камък. Ако не бяха тези безумни разходи, сега НЕК щеше да има 600 млн. лв. на депозит”, категоричен бе Делян Добрев.

Той определи като положителни гласуваните промени в закона за енергетиката. „Те са в правилна посока, но не са достатъчни”, допълни Добрев. Според него са наложителни още законови промени, особено за слънчевите и вятърните централи, които биха икономисали милиони. „Ние бяхме подготвили такива промени, но ни стигна времето”, уточни Добрев.

По повод друго изявление на Стойнев – че е бил упълномощен Михаил Андонов, шеф на Българския енергиен холдинг, да се разпорежда с до 10% от активите на БЕХ,  Добрев заяви, че не знае за подобно упълномощаване. Според Стойнев това би мого да означава приватизация на ВЕЦ-овете, еднолично решено от шефа на БЕХ.  

„Не знам да е имало такова пълномощно. Но дори да е имало, продажба на ВЕЦ-овете не може да стане поради две причини. Първо, защото те не са собственост на БЕХ, а на НЕК. И второ, защото от няколко години по закон продажбата на държавни активи се извършва от Агенцията по приватизация и от никой друг”.

По повод грозящата ни глоба от ЕК заради неосъщественото разделяне на БЕХ от НЕК, Добрев обясни, че това разделяне законово е факт от средата на 2012 година.  Неосъществено досега обаче е фактическото им разделяне. „Трябваше да направим законови промени, защото това разделяне на практика бе сделка и НЕК трябваше да плаща ДДС върху цената на сделката. Наета е консултантска фирма, която трябваше да осъществи фактическото разделяне до месец март. Защо това не е сторено досега, не мога да кажа”, допълни Добрев.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини