От х:

Днес в x:

Болницата на площада, брани си шефа

Лекари, медицински сестри, санитари и служители на хасковската болница се събраха тази вечер на площад „Свобода” в Хасково, за да изразят подкрепата си за директора д-р Славчо Близнаков и шефа на борда д-р Валери Митрев. Медиците разпънаха плакати в подкрепа на мениджърския екип на лечебното заведение, който за по-малко от две години успя да го изправи на крака и до го изведе на челна позиция сред областните болници в страната.

Няколко часа по-рано бунтът в МБАЛ постави в безизходица министерството на здравеопазването, което бе изпратило свой представител да направи рокадите. Добрата новина за медиците дойде в края на работния ден, когато двамата предложени за членове на борда хасковски лекари – д-р Живко Атанасов и д-р Иван Иванов си направиха отвод и така събранието бе провалено. Освен точката за промяна в състава на директорския борд обаче останаха неприети и останалите точки в дневния ред, най-важната от които бе одобряването на годишния финансов отчет на болницата. Поради неприемането му в срок от съвета на акционерите, МБАЛ ще отнесе глоба от няколко хиляди лева. Това обаче не развали доброто настроение на медиците. Някои дори заявиха, че при налагане на глоба са готови да съберат помежду си сумата.

На площада малко след събирането на медиците пристигнаха и двамата „виновници” за протеста – д-р Близнаков и д-р Митрев. Двамата бяха видимо трогнати от демонстрираната днес мощна подкрепа от страна на работещите в МБАЛ Хасково.

„Няма да остъпим. Помним какво беше преди д-р Близнаков и д-р Митрев. Ако все пак от министерството са толкова нагли, че да опитат пак, мнозина са готови с молбите за напускане. От 300 медицински сестри в болницата поне 200 ще напуснат още същия ден. Да видим как ще работят без сестри”, категорична бе главната сестра Славея Славова. Тя е на тази длъжност от 1995 година

Да подкрепят медиците пристигнаха двама депутати – Ирена Узунова и Владимир Митрушев, общинските съветници Евгения Ангелова и Станислав Дечев, граждани. На протеста пристигна и бившият депутат Фани Христова, главният „виновник” за довеждането на екипа Митрев-Близнаков в Хасково.

На метри от медиците пък се провеждаше и станалият вече традиционен протест срещу правителството и олигархията.

Тодор Кръшков      

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини