От х:

Днес в x:

Мебели по джедайски: рязани и гравирани с лазер

Бъдеща мебелистка усвоява лазерния гравир

Гимназията по дървообработване и строителство призова силата и високите технологии в обучението на младите си мебелисти. От днес училището разполага с нова работилница оборудвана с модерни машини, които режат и гравират дървото с лазер. Обработката е прецизна и бърза, като апаратурата разширява значително капацитета на производственото хале в двора на ПМГ, където се намират работилниците на Дървото. 

Иначе трудоемката процедура по гравиране на дървото е поверена на лазерен гравир. Там дървените плоскости се „рисуват“ от мощен лазер с компютърно насочвана прецизност. Друга машина е копирфреза в паметта на която се подава компютърен шаблон. После фрезата реже на воля 1 или 1001 детайла. Също компютърно направляван дървен струг допълва новата част от работилницата. Отделно има и десетина по-традиционни уреди за обработка на дърво.

5 паралелки от по 26 „мебелисти“ ще усвояват лазерната технология, насочвани от майсторите в занаята - учителите Тихомир Жигов, Динко Господинов и Атанас Филипов. 

Обновяването на мощностите цели учениците да излязат конкурентно способни специалисти на пазара на труда в България и Европа, обясни директорът на гимназията Александър Батимов. Същевременно гимназията е установила пряка връзка и с хасковския бизнес, както за бъдеща реализация на възпитаниците си, така и за трупане на опит и стаж. На откриването днес присъстваше бизнессменът Ангел Хушков, при когото в мебелно производство през годината се обучаваха 8 възпитаници на Дървото. За 300 часа работа в неговите работилници, децата получават еднократна стипендия в размер на 310 лв осигурени по проект „Ученически практики“, който гимназията изпълнява. По този проект общо 37 ученици трупаха опит в хасковски фирми от различни сфери на икономиката-17 мебелисти, 10 програмисти, 7 горски и т.н.

Г.Христов

По джедайски
Фрезата работи по компютърно зададен шаблон

Тънкостите на новия струг

Ангел Хушков обучава в реалното производство възпитаниците на гимназията
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини