От х:

Днес в x:

Малки и големи заедно в проект „ Стари легенди в нови времена“

снимки:личен архив

Учениците от ОУ “Кирил и Матодий“ и малчовците от детската градина по изкуствата и ОДЗ-тата „Иглика“, и „ 8 март“ се забавляваха и опознаваха по проект, финансиран от Министерството на образованието.

В рамките на разработката, в която бяха включени дейности през цялата учебна година, каките, батковците и малките минаха през предизвикателството да опознаят себе си, но и другите, различните. Основната цел на проект е децата и тийнеджърите да научат повече за различните етноси, да развият усещането си за толерантност и да открият красотата и близостта на различните култури.

В рамките на проекта са включени ученици от 2 до 7 клас, а от детските групи -3-та и 4-та, посочи ръководителят Красимира Дамянова. В продължение на 1140 часа са работили 12 групи в училището и 6 в детските градини.

Повече от 150 деца са били ангажирани в различните дейности до кулминацията-големия завършващ проекта концерт “Легендите оживяват“, който се проведе в началото на май. Сценарият му е разработен на базата на легендите и преданията, музиката, и танците на българския, турския, и ромския етнос. Повечето от тях децата са проучили на място в  регионите откъдето идват те.

Истинска фиеста е била и изложбата “Кулинарен панаир“, подредена в училището в рамките на проекта, разказаха ръководителите му. Деца и родители до такава степен прегърнали идеята да представят характерните за своя етнос ястия, че школото се превърнало в кулинарно изложение.

Рисунките, създадени върху идеята за толеранстност, заедност и стопяване на усещането за различията, все още красят, училищните коридори в “Кирил и Методий“.

"Подобни проекти разчупват системата на прехода от детската градина към училището, която понякога е доста консервативна. Децата добиват повече самочувствие и увереност в себе си.“, каза директорът на училището Костадин Калъпов.

„Ние сме различни, но сме заедно“, около това мото пък са работили в детските градини. „ Въпреки че беше разработен проект за различията между културите, в един момент той се превърна в проект за еднаквостите, на което се дължи и неговия успех. Фактът е и показателен, че децата живеят заедно и по естествен начин общуват, въпреки принадлежността си към различни етнически групи.“, обобщиха впечатленията си директорките на детските градини-партньори по проекта.

Проектът е номиниран като фаворит из всички одобрени от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците към МОН.

Училище „Кирил и Матодий“ има одобрен и чисто нов проект по ОП „Развитие на човешките ресурси“, който очаква финансиране, за да заработи. Той се казва „ШАРЕНО“ и по него партньор ще е ОДЗ „Иглика“.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини