От х:

Днес в x:

Порой удави Родопи, стотици декари насаждения под вода

Така изглеждаха нивите на Димитър тази сутрин

5-часов порой примесен с градушка наводни хасковското село Родопи и удави стотици декари насаждения. Бурята отнесла и значителна част от чакъла от пътя за селото. Най-потърпевши обаче са земеделците.

Днес застрахователи преценяваха щетите на арендатора Димитър Милков. Човекът гледал над 100 декара с царевица, тютюн и зеленчуци. Всичко отишло под вода още към 20.30 часа снощи. Насажденията били под поне 1 метър вода, свидетелства самия той. Дори и тази сутрин, нивите още са били солидно наводнени, както личи от снимките, които получихме на редакционната ни поща. Най-увредени са насажденията с корнишони. Не е пощадена и царевицата, която е солидно изровена. Отделно, листата са обрулени от градушката.

„Започна малко след 17.30. Такъв дъжд досега селото не е виждало” свидетелства кметският наместник Маргарита Атанасова. Бурята вилняла два часа, градушката обрулила много от овошките. Към 22.30 продължавало да вали, но поне ледената бомбардировка престанала. Няма данни за наводнени къщи и дворове, потърпевши са най-вече земеделските култури.

По данни на хасковската метеорологична станция, снощният дъжд не е бил в особено големи количества. В Хасково валежите са били най-обилни в сравнение с всички населени места в областта, но падналият дъжд не надвишавал 17 литра на квадратен метър. Няма отделни данни за Родопи, защото селото се счита за толкова близко до Хасково, че не се предполагат различни стойности. Местните обаче не са съгласни. Според тях много често се случва при тях да вали проливно, а в областния град едва да прикапва, а понякога въобще да не вали.

Г.Христов

Най-пострадали са корнишоните
Пострадала е и царевицата
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини