От х:

Днес в x:

Плащат ни 75 % от санирането на панелките

Санирането на блоковете вече ще излиза по-евтино на собствениците

Държавата увеличава безвъзмездната финансова помощ за собствениците на жилища в блоковете, които искат да се възползват от програмата за „Енергийно обновяване на българските домове“, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Днес и утре в Хасково тече разяснителна кампания за възможностите, които дава програмата. 

Новото е, че сумата, която държавата ще ни отпуска за саниране на панелките, вече ще е ¾ от стойността на целия проект, а не както досега-1/2. При заявено желание за включване в програмата от ВСИЧКИ собственици, експерти на МРРБ правят техническо обследване на цялата сграда и се изготвят индикативен бюджет. ¾ от него ще бъде платен от държавата, 25 процента ще се дофинансира от собствениците, изясни пиарът Александра Янкова. Със сигурност безвъзмездната помощ покрива техническото обследване, техническият паспорт и обследването за енергийна ефективност, но също така и част от самите дейности по санирането, уточни тя. Каква част зависи от това, колко от собствениците на жилища вече са си сложили дограми или са направили външна изолация. Всеки случай е индивидуален, допълниха от проекта. Самата програма обещава кардинален ремонт и освежаване на износените панелки- подмяна на дограма за прозорци и врати, външна изолация на стени, подове и покриви, котли и термопомпи, локални отоплителни системи, ремонт или подмяна на отоплителни или охладителни инсталации, възобновяеми енергийни източници- слънчеви системи за осигуряване на енергия за битови нужди. Според прогнозите, санираните жилища ще спестяват до 50 % от разходи за отопление. Преди година, сметката показваше че хората могат да изплатят подобен ремонт с кредит, който ще връщат 10 години за по 50-80 лв на месец. Тогава обаче безвъзмездната помощ бе 50%, сега е 75% уточняват МРРБ. 

Разясняването на новите възможности се осъществява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в 36 града на страната. Проектът „Енергийно обновяване на българските домове”, се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Регионално развитие“ 2007 – 2013 г. Хасковлии ще могат да задават въпросите си на 28 и 29-ти май пред Малкия Бизнесцентър от 16 до 19.30 часа.

От 18.30 часа са предвидени и отделни срещи с домоуправители и собственици, за конкретни консултации по санирането на хасковските блокове. До момента от Хасково има подадени 10 заявления за включване в програмата. 

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини