От х:

Днес в x:

Мълва за тонове злато изправи на нокти 3 села

Могилата край село Нова надежда откъдето тръгнаха слуховете

Слухове за огромно златно съкровище разкрито уж при изкопни работи покрай строежа на високоскоростната ЖП-линия, взриви спокойствието в 3 села от три различни общини. Предполагаемото богатство стана тема на разговор буквално за всеки от село Черногорово, община Димитровград, с. Нова Надежда общ. Хасково и с Константиново, общ Симеоновград. С известни вариации, слухът гласеше че „нейде” в района имало пещера претъпкана със злато. Имало и скелети. Властите завардили всичко с полиция, над района кръжал хеликоптер. Всички кметове били заставени да мълчат, работниците били заплашени от незабавно уволнение ако си отворят устата.

Първородният слух гласеше, че пещерата се открила при взривни работи за набавяне на скална маса. В нея пропаднал цял багер. При влизане в дупката били открити „два вагона с жълтици”. В Симеоновградско пък се твърди, че освен жълтици имало пендари, огърлици, грошове и всичко, което би трябвало да съдържа легендарното имане на Емин Ага. Това е бил един от богатите бабаити през 18-ти век, на когото се наложило да бяга/от хайдути ли или от руските войски-не става ясно/ и заровил несметното си съкровище в района. Погрижил се да ликвидира всички свидетели. От тогава/повече от 100 години/ съкровището на Емин Ага става периодично фикс идея за иманяри и археолози, което често пъти е едно и също. В случая и науката подхранва мълвата. Точно по тези земи е минавал стратегическият търговски път за Одрин и Истанбул и трафикът на пари и стоки бил огромен. Истинска хранителна среда за едновремешните милионери.

Най-модернистично звучащия слух пък е, че става дума за 40 ! тона златни кюлчета, оставени от немците в края на Втората световна война. Шмайзерите запушили устите на очевидците и това обяснявало скелетите. Дали това е нацистко злато или пък такова обрано от покорените от германците страни, не става ясно. Но било на кюлчета! Стигна се до там, че работник от подизпълнителя на високоскоростната жп-линия, се закле че лично участвал в броенето на късовете.. От там знаел, че са 40 тона, понеже всяко кюлче е със стандартно тегло. „Направо сме щели да изплатим външния дълг на България”, разправят въодушевено селяни от Черногорово, където мълвата центрира пещерата с кюлчетата.

Мултиплициран във Фейсбук пък, слухът приема уродливи форми. Тоновете злато са сто, кюлчетата/жълтиците стават слитъци, дори Емин Ага става на Али Баба. И понеже няма дим без огън, очевидно в този район е открито нещо.

То, според историци е по-ценно от златото, макар самият благороден метал тотално да отсъства от истината. Става дума за могила открита до старата ЖП линия, непосредствено до село Нова Надежда. При махането на хумусния слой на почвата в нея са открити богати находки от керамика, фурни за печене на керамика и други предмети от бита, на внушителната възраст от 8 хиляди години.

Едно от предположенията гласи, че това са белези от автохтонното/коренното/ население на Балканският полуостров, които далеч не са били траки. Според една от меродавните исторически теории, траките са пришълци по тези земи и са се разселили вероятно с идването на ахейците в Гърция. Наличието на керамика пък говори за развита култура и уседнал начин на живот, който за периода от 6-тото хилядолетие преди Христа археолозите са свикнали да намират главно в люлката на цивилизацията Месопотамия. Учени от Националния исторически музей во главе с професор Крум Бъчваров, се очаква да пристигнат на мястото за изследване на могилата и евентуални разкопки. През това време, сторителните работи в 300-метровата отсечка край Нова надежда са замразени.

До разкриването на доста по-прозаичната истина се е стигнало след като и длъжностни лица се оказали заинтригувани от историята. За да провери ширещите се слухове, кметът на Черногорово Живко Янков лично решил да види каква е работата.

„След като цяло село говори за това, реших да видя за какво става въпрос, дори и само за да им избия глупостите от главата”, обяснява Янков. Какво било учудването му обаче, когато при него дошъл и полицейски патрул, който също бил изпратен по дирите на евентуалното златно съкровище.

Именно наличието на униформени завърта мелница от слухове, лъжи и полуистини. За капак, точно по това време над мястото прелита хеликоптера на служебния премиер Марин Райков, който пътува към Свиленград за откриване на първия готов участък от високоскоростната линия. Райков естествено не подозира, че за местните е далеч по интересна незавършената линия, но хеликоптерът му трайно влиза в местния фолклор. И съответно държавата се оказва заподозряна в укриване на истината. За съжаление обаче, злато няма.

Тепърва ще се уточнява и дали откритието е съкровище и за науката. Според археологът от РИМ Хасково Ирко Петров, намерената керамика не е чак толкова необичайна. По това време масово протича така наречената неолитна революция, наричана от други учени и „керамична”. Навсякъде където има уседнало население започват да се появяват изпечени глинени съдове. Те са важен белег, че номадите стават уседнали хора и макар да е още рано за земеделие, започват да се формират поселища, които след време прерастват в култури и съответно цивилизации. Що се отнася до възторжените тон за „велика находка”, той стана обичаен за нашата археология, дори и уж сериозната. Учените установиха, че ако искат да цоцат от държавната гръд ще трябва да вадят сензации, не някакви си поселения на пратраки. Затова всяко второ откритие на българският Индиана Джоунс Николай Овчаров е наричано „сензационно”. Години наред пък, реномирани и не толкова реномирани археолози и историци проучваха сервитута на АМ Марица за разкриване на находки, уж с особено значение за националната ни история. Така и не се появи нещо специално и Магистралата се построи, макар и след солидно забавяне. Сега същата схема върви и по отношение на ЖП-линията.

Най-изнервени в цялата ситуация са от фирмата изпълнител- гръцката „Терна”. От там получили разрешително за строеж едва на 17-ти април тази година. Срокът им за завършване на целия участък до Свиленград е точно две години. Срок, който тотално ще дерайлира, ако археолозите започнат проучвания и разкопки по трасето на линията. Затова и при появата на репортери около въпросната могила, от фирмата чак извикаха полиция, а всичките им служители, българи и гърци, получиха заповед да си затварят устата. Не че от „Терна” не са съдействали, напротив. При първия оглед от длъжностни лица, е бил обходен целия участък до Симеоновград, разпитани са били и всички багеристи и работници. Накрая се установило, че няма друго освен въпросната могила. Тя може да се окаже истинско щастие за шепа държавни археолози, но и истинско нещастие за строителите и тези, които разчтат на бъдещото ЖП. Седмица след ескалирането на слуховете, хората от близките села са откровени-„да си зимат „съкровището” и да се маат”- искаме си линията. На фона на очертаващото се поредно забатачване на АМ „Марица” от Димитровград до Харманли, ЖП-то ще се окаже единственият читав път в този район. Отделно от това, строежът на линията дава работа на стотици местни жители.

Г.Христов


Работата в отсечката е спряна в очакване на археолозите
Кметът на Черногорово Живко Янков се убедил лично, че става дума за глинени съдове, не за златни кюлчета
Срокът за новото ЖП е 2 години, но може да бъде провален от археолозите
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини